Nagyvilág

Izrael nem hisz Iránnak

Izrael nem hagyja, hogy Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök becsapja. Az államfő azt bizonygatja, hogy atomprogramja nem fenyegeti a zsidó.

„Izrael nem hagyja becsapni magát a nyilatkozatok által, amelyek egyetlen célja, hogy elkerüljék az Irán elleni szankciókat” – közölte Avi Pazner. Az izraeli kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy ”az iráni elnök gyakran fejezte ki az Izraellel kapcsolatos valódi szándékait”, utalva Ahmadinezsádnak a zsidó állam elpusztítására vonatkozó ismételt kijelentéseire.

Ilyen körülmények között „az iráni nehézvízüzem felavatása aggasztó előrelépést jelent afelé, hogy Teherán atomfegyverrel rendelkezzen” – szögezte le a magas rangú kormányilletékes. Efrájim Szneh munkapárti képviselő, volt miniszter úgy ítélte meg, hogy az araki nehézvízüzem „jelentős ugrás” afelé, hogy Irán atomfegyverre tegyen szert.

Ahmadinezsád Arakban, a nehézvízüzem avatásakor szombaton elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy országa „erővel” is megvédi az atomenergiához való jogát, miközben arról biztosította a világot, hogy Irán nem jelent veszélyt senkire, még Izraelre sem. „Alapvetően nincs szó atomfegyverekről – mondta. – Nem jelentünk veszélyt senkire, még a cionista rezsimre sem, amely pedig egyértelmű ellensége a térség népeinek.”

Iránt a nemzetközi közösség arra szeretné rábírni, hogy mondjon le a kényes nukleáris tevékenységekről. Az ENSZ augusztus 31-ig adott határidőt Teheránnak arra, hogy felhagyjon az urándúsítással, ellenkező esetre szankciókat helyezett kilátásba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik