Nagyvilág

Fico: kemény kézzel fellépünk a magyarellenességgel szemben

A szlovák miniszterelnök vasárnap Besztercebányán elhangzott ígérete szerint kormánya könyörtelenül és kemény kézzel fellép a szélsőséges faji és nemzetiségi gyűlölködés minden megnyilvánulása ellen.

Robert Fico a Besztercebányához (Banská Bystrica) közeli Lubinán, az 1944-es antifasiszta Szlovák Nemzeti Felkelés évfordulós ünnepségének résztvevőjeként szólva érintette a szlovákiai magyarok elleni erőszakos jelenségeket.

Ficónak egészen időszerű oka is volt szólni az egyre aggasztóbb magyarellenes gyűlölködésről. Egy nappal korábban, épp a besztercebányai stadion lelátóján újabb magyarellenes bűncselekmény történt: három kassai fiatalember – az egyikük fiatalkorú – a szombati labdarúgó mérkőzésen tizenegy méter hosszú és másfél méter széles óriástranszparensen jelenítette meg az óhaját: “Halál a magyarokra!”

A közép-szlovákiai kerületi székváros rendőrsége tétovázás nélkül, már vasárnap mindhármukat faji és nemzetiség elleni uszítás miatt vád alá helyezte, rendőrségi őrizetbe vette, és vizsgálati fogvatartásukat indítványozta az ügyésznél. Az MTI tudósítójának ismeretei szerint a bíróság a két nagykorú férfit három, a fiatalkorút másfél éves börtönbüntetésre ítélheti.

Fico méltányolta a rendőrség intézkedését, a politikusokat pedig ismételten arra intette: óvakodjanak attól, hogy a hasonló megnyilvánulásokból politikai tőkét kovácsoljanak. Egyben óva intett attól, hogy a média a nagyobb nézettség, a kedvezőbb példányszám érdekében túllihegje az ilyen eseteket.

A szélsőséges magyarellenességéről elhíresült Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártjával (SNS) együtt kormányzó Fico szólt az eddigi legdurvább magyarellenes támadásról, egy Nyitrán tanuló magyar diáklány az esetéről. Az illetőt az azóta országos körözés alatt álló két ismeretlen férfi azért vert meg, majd írt a blúzára magyarellenes szöveget, mert a vizsgájára tartó, egy néptelen ligeten áthaladó lány a mobiltelefonjába magyarul beszélt.

Az eset után Ján Packa országos rendőrfőkapitány igen határozott fellépést, a tettesek előkerítését ígérte. Fico vasárnap Besztercebányán a rendőrfőkapitány intézkedésére hivatkozva megerősítette a kormány kemény fellépésének szándékát, de úgy vélekedett, hogy “ami Nyitrán történt, az a világon bárhol megtörténhet.” A kormányfő szóvivője, Silvia Glendová ezzel kapcsolatosan hozzátette: a szélsőséges idegen- és nemzetiségellenes megnyilvánulások kivizsgálásakor igen következetesen ügyelnek majd arra, hogy a megengedhetetlen gyűlölködést tanúsító, a “tudatlanság vezérelte” elkövetőket megkülönböztessék azoktól, akiket “a céltudatos politikai provokáció szándéka vezérel”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik