Nagyvilág

Gyurcsány elhatárolódást vár Ficótól

Gyurcsány Ferenc szerint nem elég, ha a szlovák pártok ismertetik álláspontjukat a Szlovákiában történt magyarellenes megnyilvánulásokkal kapcsolatban, a kormányfőnek, Robert Ficónak világosan el kell határolódnia azoktól. A kormányfő közölte: magyarellenességre nem lehet szlovákellenesség a válasz.

“Nem lehet nem észrevenni, hogy a magyarellenes és helyenként ennél sokkal szélesebb idegengyűlöletet tartalmazó és keltő megnyilvánulások sora terebélyesedik és eszkalálódik” – fogalmazott a kormányfő, aki először szólalt fel az elmúlt időszakban történt magyarellenes attrocitásokkal kapcsolatban. A miniszterelnök szombati sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: “úgy tűnik, kiszabadult a szellem a palackból”, és emlékeztetett: a Fico-kormány megalakulását megelőző években hasonló atrocitások “nem vagy csak nagyon elvétve” történtek.

“Úgy tűnik, hogy bebizonyosodott, hogy van összefüggés a nacionalista erők kormányra emelése, azok közvetlen kormányzati, politikai megjelenése és azon személyek, csoportok, politikai erők megerősödése között (…), amelyek politikai programjában, hétköznapi megnyilvánulásaiban kifejezetten az idegengyűlöletre, benne helyenként német- és cigányellenes megnyilvánulásokra és magyarellenes atrocitásokra készültek, és ilyen cselekményeket tesznek” – mondta Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő közölte: “a hallgatás politikáját be kell fejezni”, és egyértelmű elhatárolódást vár szlovák kollégájától, Robert Ficótól a magyarellenes atrocitásoktól. Elmondta: a magyar kormány álláspontja az, hogy “bármi is történik a határon túl, az soha nem ad okot arra, hogy bárki Magyarországon bármely helyzetben vagy bárhol más nemzetet, annak bármely tagját, vezetőjét sértő, bántó, megjegyzést, kijelentést tegyen vagy ekként viselkedjen”.

Hozzátette: sértésre nem sértés, bántásra nem bántás, nacionalizmusra nem nacionalizmus, “magyarellenességre nem szlovákellenesség” a válasz.

A kormányfő azt kérte a szlovák igazságszolgáltatástól, hogy a lehető “legerélyesebben, a törvények és jogszabályok által biztosított valamennyi eszközt felhasználva” találják meg a pénteken Nyitrán megvert magyar lány bántalmazóit, és őket “a szlovák törvények szerint büntessék meg”.

“Hogy a magyar kormány világossá tegye álláspontját és nyomatékosítsa azt, ahhoz az – egyébként az Európai Unió tagországaiban rendkívül ritkán alkalmazott – eszközhöz folyamodik”, hogy hétfőn a Külügyminisztériumba hívják Szlovákia budapesti nagykövetét, illetve az ő szabadságolása miatt az ország ügyvivőjét, és szóbeli jegyzéket adnak át neki. A szóbeli jegyzékben a magyar kormány korábban ismertetett álláspontját és kéréseit fogalmazzák meg – közölte Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök azt követően szólalt fel, hogy pénteken két ismeretlen megtámadott egy 23 éves diáklányt a szlovákiai Nyitrán azért, mert magyarul beszélt a mobiltelefonján. Az ütlegelés és rugdosás után a lány blúzára “Magyarok takarodjatok a Duna túloldalára” és “Halál az élősdiekre” mondatokat írták. A dunaszerdahelyi illetőségű diáklány alhasi vérzésekkel vonszolta be magát a Konstantín Egyetem bölcsészkarára. Még pénteken valamennyi szlovák párt elhatárolódott a történtektől, de Robert Fico egyelőre nem szólalt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik