Nagyvilág

Magyar diáklányt vertek Szlovákiában

Ismeretlen tettesek megvertek egy magyar egyetemista lányt pénteken Nyitrán, és magyarellenes szöveget írtak a blúzára.

A támadás a város egyik aluljárójában történt. A két ismeretlen azért támadt rá a 23 éves diáklányra, mert a mobiltelefonjába magyarul beszélt. Az ütlegelés és rugdosás után a lány blúzára a “Magyarok takarodjatok a Duna túloldalára” és “Halál az élősdiekre” mondatot írták – értesült az MTI a nyitrai Konstantín Egyetem magát megnevezni nem kívánó forrásától. Az eset az egyetemhez közeli parkban történt, amikor a német-magyar szakos diáklány éppen szigorlatra sietett.


Nyomozás indult

A 23 éves dunaszerdahelyi illetőségű diáklány alhasi vérzéssel vonszolta be magát a Konstantín Egyetem bölcsészeti tanszékére. A támadók az áldozat minden értéktárgyát elvették. A lány kora délután még a nyitrai kórházban feküdt, de a szülei még a nap során a lakóhelye szerint illetékes dunaszerdahelyi kórházba viszik.

Bugár Béla, a Magyar Koalíció pártjának elnöke a nyitrai inzultus ügyében tájékozódni próbált Robert Kalinák szlovák belügyminiszternél, aki szabadságon van, de azonnal intézkedett. Ennek nyomán Ján Packa országos rendőrfőkapitány vette kezébe az ügyet. Packa délután sajtótájékoztatót tart, de máris tudni lehet, hogy azonnal külön nyomozóosztagot indított Nyitrára, és eltökélt szándéka, hogy a támadókat bármilyen áron, de előkeríti.


Fokozódó magyarellenesség


Az elmúlt hetekben Szlovákiában felerősödött a magyarellenes hangulat. Nemrég Érsekújvárban egy magyar család lakásának ajtaján találtak magyarellenes feliratot, Révkomáromban pedig három, szlovákul beszélő fiatal azért vert meg egy magyar férfit, mert a hajnali utcán magyarul kért tőlük tüzet.

A szaporodó “hétköznapi magyarellenességről” hétfőn Budapesten a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke, Bugár Béla is nyilatkozott az MTI-nek. Bírálta Robert Fico szlovák kormányfőt, amiért nem határolódik el koalíciós partnere, Ján Slota magyarellenes megnyilvánulásaitól. Bugár az európai szervezeteket is sürgette: foglaljanak állást a kisebbségellenes jelenségek ügyében.

Az MKP elnöke szerint azért erősödött fel Szlovákiában a magyarellenesség, mert Robert Fico kész együtt kormányozni a szenvedélyes magyarellenességéről elhíresült Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártjával (SNS). Bugár felszólította Ficót: személyesen és kormánya nevében haladéktalanul határolódjon el a Slota-féle szélsőséges jelenségektől és azonnal tegye meg azt, amit meg kell tenni. Félő ugyanis, hogy holnap már késő lesz, hiszen a mesterségesen gerjesztett magyarellenes indulatok megállíthatatlan fordulatot vehetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik