Nagyvilág

Nem tetszik Merkelnek az iráni válasz

Hiányosnak nevezte a német kancellár csütörtökön azt a választ, amelyet Irán adott a nukleáris vita megoldását célzó nyugati ajánlatra.

Bush-sal telefonon beszélt

Az iráni atomügyről és is beszélt George Bush amerikai elnök csütörtökön telefonon Angela Merkel német kormányfővel – közölte a washingtoni Fehér Ház. Dana Perino helyettes szóvivő meg- ismételte, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) öt állandó tagja és Németország ajánlatcsomagjára adott iráni válasz nem kielégítő. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy a Biztonsági Tanács augusztus 31-én újra összeül”.

Angela Merkel szavai szerint a berlini kormány még tanulmányozza a Teheránból kapott levelet, ám – mondta – “annak alapján, amit hallottam, nem lehetünk elégedettek” a tartalmával. A szövegből hiányzik a “döntő fontosságú mondat” az urándúsítás felfüggesztésének szándékáról – fogalmazott a német kancellár az N24 televíziós csatornának adott nyilatkozatában.

Teherán szerdán adott választ hat nagyhatalom – az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagállama és Németország – ajánlataira, amelyek egyebek között gazdasági ösztönzőket is felkínálnak Iránnak, ha a közép-keleti ország felhagy urándúsítási programjával. A BT erre augusztus 31-ig adott határidőt Iránnak, és ha Teherán ezt követően is folytatja az urándúsítást, politikai és gazdasági büntetőintézkedésekkel kell számolnia.

“Amit elvártunk, az nem következett be, azaz nem mondták, hogy leállítjuk az urándúsítási programot, és visszatérünk a tárgyalóasztalhoz, hogy megvitassuk Irán lehetőségeit és esélyeit” – fogalmazott a német kancellár.

Nem az izoláció cél

Arra kérdésre, hogy milyen nyomásgyakorlás várható az iráni magatartás megváltoztatása érdekében, Merkel a nemzetközi egység fontosságát hangoztatta. “Ha Oroszország, Kína, az Európai Unió, Amerika és sok más ország együtt világossá teszi, hogy követelésünk van Irán felé, de egyben ajánlatunk is, akkor az már egyfajta nyomás. Senki sem akar elszigetelten élni” – mondta.

Az Iránt győzködő nagyhatalmak közül Oroszország és Kína vonakodik attól, hogy azonnali szankciókkal sújtsák Iránt. Teherán váltig hangoztatja, hogy nukleáris programja békés célú, azaz áram termelésére akarja felhasználni az atomenergiát. A nyugati hatalmak gyanúja szerint Irán voltaképpen atomfegyver előállításra akarja felhasználni az urándúsítást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik