Nagyvilág

Meglepő koalíciós társkeresés Csehországban

Már körvonalazódni látszott a cseh kormánykoalíció, ám most ismét kezdődik minden elölről. A szociáldemokraták a kereszténydemokratákkal tárgyalnak, ám e kettősnek még a zöldekkel kiegészítve sincs parlamenti többsége.

Cseh Szociáldemokrata Párt befejezte tárgyalásait a Polgári Demokratikus Párttal (ODS) az új kormány létrehozásáról, és felajánlotta a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppártnak, hogy kezdjenek tárgyalásokat egy új koalícióról – jelentette be csütörtökön Jirí Paroubek távozó kormányfő, szociáldemokrata pártelnök.

“Tekintettel a Polgári Demokratikus Párt (ODS) rugalmatlan hozzáállására, a szociáldemokraták úgy döntöttek, hogy a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt elnökével, Miroslav Kalousekkel kezdenek tárgyalásokat a választások utáni helyzet megoldásáról” – jelentette ki Paroubek.

Az immár több mint két hónapja tartó csehországi belpolitikai huzavona annak a következménye, hogy a jobboldal és a baloldal a június eleji választás alapján egyaránt száz-száz mandátummal rendelkezik a 200 tagú parlamenti alsóházban, így előzetes megállapodás nélkül egyik fél sem tudja leszavazni a másikat.

Nem erre számítottak

A bejelentés általános meglepetést keltett. A Paroubek és Mirek Topolánek megbízott kormányfő (a választáson győztes ODS elnöke) közötti szerdai megbeszélés után ugyanis mindkét fél úgy nyilatkozott, hogy közelebb kerültek a megállapodáshoz egy kisebbségi polgári demokrata kormányról.

Néhány órával Paroubek csütörtöki bejelentése után Kalousek kereszténydemokrata vezető közölte, hogy pártjának vezetősége felhatalmazást adott neki a koalíciós tárgyalások megkezdésére.
Paroubek nem zárta ki, hogy pártja rövidesen koalíciós ajánlatot tesz a Zöldek Pártjának is. A három pártnak együttesen sincs többsége a 200 tagú képviselőházban, így nem tudni, hogyan tudnák megszerezni a testület bizalmát. A szociáldemokratáknak és a kereszténydemokratáknak együttesen 87 mandátumuk van, a zöldek mandátumaival együtt 93 lenne. A 12 mandátummal rendelkező kommunisták esetleges támogatása döntő lehet, de a kommunisták egyelőre nem nyilatkoztak.

Egymást vádolják

Paroubek szerint a polgári demokraták viselik a felelősséget a kudarcért, mert nem voltak elég rugalmasak és toleránsak. “Az alapvető ok az, hogy a Polgári Demokratikus Párt a számunkra kulcsfontosságú adó- és szociális törvények terén nem volt hajlandó kompromisszumra, illetve olyan jelölteket akart a miniszteri tisztségekbe, akik a szociáldemokraták számára elfogadhatatlanok” – pontosította pártja álláspontját Paroubek.

Miroslava Nemcová, a polgári demokraták alelnöke szerint Paroubek az egész idő alatt azon volt, hogy megakadályozza a választásokon győztes párt kormányalakítását. Úgy vélekedett, hogy a szociáldemokraták és a kereszténydemokraták a kommunisták támogatására számítanak. “Mi egy ilyen kormányt nem fogunk támogatni” – mondta Nemcová.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik