Nagyvilág

Kétezer francia katona Libanonban

Franciaország kész további 1600 katonát küldeni Libanonba a többnemzetiségű ENSZ-erőbe (UNIFIL), és kész a jövőben is ellátni az UNIFIL parancsnokságát - közölte Jacques Chirac francia elnök.

A francia kontingens létszáma az újabb csapatokkal együtt így eléri majd a 2000-et. Franciaország eredetileg csak négyszáz katonával akart részt venni a libanoni misszióban, csalódást okozva ezzel ENSZ-diplomatáknak, akik arra számítottak, hogy a francia alakulatok alkotják majd a megerősített ENSZ-erő gerincét. Franciaország csak azután egyezett bele, hogy megnöveli csapatai létszámát, miután biztosítékot kapott arra nézve, hogy az ENSZ-erők képesek lesznek megvédeni magukat, ha támadás éri őket, és erő alkalmazásával is megvédelmezhetik a polgári lakosságot.

“A kétezer francia katona ENSZ-parancsnokság alatt szolgál majd Libanonban. Ha az ENSZ azt kívánja, Franciaország kész a továbbiakban is ellátni ennek az erőnek a parancsnokságát” – közölte Jacques Chirac csütörtök este a francia televízióban.

A világszervezetnek jelenleg mintegy 2000 katonája van Libanonban, és legfeljebb 15 ezerre kívánja emelni az ENSZ Ideiglenes Libanoni Hadereje (UNIFIL) létszámát az Izrael és a Hezbollah libanoni síita szervezet fegyveresei közötti tűzszünet biztosítása érdekében.

Formálodó alakulat


A világszervezetnek jelenleg mintegy 2000 katonája van Libanonban, és legfeljebb 15 ezerre kívánja emelni az ENSZ Ideiglenes Libanoni Hadereje (UNIFIL) létszámát az Izrael és a Hezbollah libanoni síita szervezet fegyveresei közötti tűzszünet biztosítása érdekében.

Páizson kívül Varsó és Pozsony is szándékozik csapatokat küldeni Libanonba – jelentették be csütörtökön a két ország külügyminisztériumában. Varsó egy zászlóaljnyi katonát, várhatóan maximum 700 fős alakulatot tervez Libanonba küldeni – derült ki abból az interjúból, amelyet Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter-helyettes adott a Gazeta Wyborcza című lengyel lapnak. Ján Kubis szlovák külügyminiszter megerősítette, hogy Pozsony katonaorvosokat szándékozik küldeni a háború sújtotta Libanonba.

Svédország egy hadihajót ajánlott fel Libanon partjai mentén való járőrözésre, szárazföldi csapatokat azonban nem akar küldeni a nemzetközi erőkbe – közölték csütörtökön svéd tisztviselők.

Lettország is fontolóra veszi békefenntartók küldését. Artis Pabriks lett külügyminiszter csütörtökön – anélkül, hogy meghatározta volna a katonák számát – kijelentette, hogy Riga küldhet csapatokat Libanonba. Hozzátette, hogy hazája kicsi, csapatai több küldetésben vesznek részt, ezért nem tud több száz katonát felajánlani a küldetésbe, ellenben felajánlja, hogy libanoni tűzszerészeket képez ki Lettországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik