Nagyvilág

Feladta magát a német merényletkísérlet második gyanúsítottja

A libanoni Tripoliban feladta magát a németországi vasúti merényletkísérletek második gyanúsítottja - jelentette be csütörtökön Karlsruhéban a szövetségi ügyészség.

A tájékoztatás szerint a 19 éves, libanoni állampolgárságú Dzsihad Hamad a libanoni kikötővárosban, Tripoliban adta fel magát kora reggel a helyi biztonsági szerveknek. Előzőleg a német hatóságok nemzetközi letartóztatási parancsot adtak ki ellene. A német ügyészség közölte, hogy lépéseket tesz a gyanúsított kiadatása érdekében.


Vádat emeltek

A két feltételezett merénylőről videofelvétel készült. Egyiküket a hatóságok ennek alapján már a múlt hét végén, Kielben őrizetbe vették. Azóta többszörös gyilkossági kísérlet, továbbá terrorista szervezetben betöltött tagság miatt vádat emeltek ellene. A hatóságok közlése szerint ugyanilyen címen várható a vádemelés a másik, napokkal ezelőtt Németországból külföldre szökött gyanúsított ügyében is, mielőbbi remélt kiadatása után.

A két gyanúsítottat azzal vádolják, hogy július 31-én merénylet kíséreltek meg egy dortmundi és egy koblenzi regionális vonaton, ahol robbanószerkezeteket tartalmazó bőröndöket helyeztek el. A bőröndöket távirányítással kívánták felrobbantani, a merényletek azonban “műszaki hiba” miatt nem sikerültek.


Szélsőséges iszlám csoport lehet a háttérben

Csütörtöki értesülések szerint a libanoni biztonsági szervek által a nap folyamáén őrizetbe vett Dzsihad Hamad kölni lakásában robbanószerek, illetve gyújtószerkezetek előállítására vonatkozó dokumentumokat találtak.

A rendőrség szerint bizonyított az is, hogy nem magányos tettesekről van szó, ezért cinkosaik után is nyomoznak. Gyanú szerint egy Németországban korábban már betiltott, de gyakorlatilag fel nem oszlatott szélsőséges iszlám csoporttal állnak kapcsolatban.

Üdvözölte a libanoni hatóságok gyors közreműködést Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter. Nyilatkozatában úgy értékelte, hogy a csütörtöki őrizetbe vétel a terrorizmus elleni nemzetközi együttműködés jelentős eredménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik