Nagyvilág

Egyetértés körvonalazódik Csehországban

Mirek Topolánek és Jirí Paroubek, a kijelölt polgári demokrata és a távozó szociáldemokrata kormányfő szerdai megbeszélése után a jelek szerint sikerült előrelépni az immár két és fél hónapja húzódó kormányalakítási tárgyalások terén.

Egyetértés van abban, hogy Topolánek kisebbségi kormányt alakít, amelyben hat párton kívüli szakértő lesz. Egyelőre még nem világos, hogy ez a kisebbségi kormány hogyan kap majd bizalmat a képviselőháztól, illetve hogy milyen időre fog szólni a megbízatása.
Topolánek négy, de legalább három évet akar, míg Paroubek csak két évről beszél. A programbeli vitákat vasárnapig, míg a kormány személyi összetételével kapcsolatos nyitott kérdéseket a jövő hét végéig kívánják lezárni. A szociáldemokratáknak három miniszterjelölt Alexander Vondra (külügy), Ivan Langer (belügy) és Jirí Sedivy (védelem) ellen van kifogásuk.

Nyílt vita van még a polgári demokraták egykulcsos adójáról, amelyet a szociáldemokraták nem akarnak elfogadni. Ugyancsak eltérőek a nézetek az esetleges amerikai rakétatámaszpont csehországi létrehozásáról is: a polgári demokraták támogatják, a szociáldemokraták népszavazást akarnak. Egyetértenek viszont a választási rendszer módosításában, amelynek nyomán a jövőben kizárható lenne a mostanihoz hasonló patthelyzet. A júniusi választások alapján ugyanis a jobboldalnak és a baloldalnak egyaránt 100-100 mandátuma van, és így senki sem tudja leszavazni a másikat.

A csütörtöki prágai sajtó szerint Topolánek kisebbségi polgári demokrata kormánya Paroubek kezében lesz, aki eddig gyakorlatilag mindent elért, amit akart. Még azt sem lehet kizárni, hogy végül is ő alakít majd kormányt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik