Nagyvilág

Szíria tiltakozik az ENSZ-csapatok miatt

Szót emelt ENSZ-békefenntartóknak a libanoni–szíriai határ mellé vezénylése ellen Bassár el-Aszad szíriai elnök, aki az Izrael által követelt telepítést Damaszkusz ellen irányuló „ellenséges" cselekedetnek tekintené.

Bassár el-Aszad szíriai elnök erről a dubaji televízióban szerdán sugárzandó interjújában beszélt, amelyből előzetesen részleteket ismertettek. A szíriai elnök úgy vélekedett, hogy a békefenntartók telepítése ellenséges cselekedet lenne, és Libanon szuverenitásának megvonását jelentené. Aszad felhívta a bejrúti kormányt, hogy vállalja a rá háruló felelősséget, és ne tegyen olyan lépést, amely ártana Libanon és Szíria kapcsolatainak.

Aszad arra reagált, hogy Ehud Olmert izraeli kormányfő Terje Roed-Larsen közel-keleti ENSZ-különmegbízottat fogadva kedden közölte: Izrael csak akkor oldja fel a légi és a tengeri zárlatot Libanonban, ha már telepítették a békefenntartókat a libanoni határ mentén, illetve a libanoni repülőterekre. Izrael szerint erre azért van szükség, hogy megakadályozzák a – Szíria és Irán támogatását élvező – Hezbollah libanoni síita szervezetnek irányuló fegyverszállításokat.

Izrael több mint egy hónapon át háborúzott a Hezbollahhal, az ellenségeskedést augusztus közepén tűzszünet zárta le. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának a fegyvernyugvásra vonatkozó 1701-es számú határozata felszólítja a libanoni kormányt a határőrizet megerősítésére a fegyvercsempészet megakadályozása érdekében. A határozat a térségbe telepíteni ENSZ-békefenntartókat pedig felhívja arra, hogy nyújtsanak segítséget a libanoni kormánynak, ha Bejrút ezt kéri.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik