Nagyvilág

Szexuális zaklatással vádolják az izraeli elnököt

Több órán át hallgatta ki a rendőrség szerdán Móse Kacav izraeli államfőt szexuális zaklatás gyanúja miatt, amely akár lemondásához is vezethet. Az izraeli kormány számos tagját vádolták meg mostanában korrupcióval, csalással és szexuális zaklatással.

Az elnököt azzal gyanúsítják, hogy hatalmával visszaélve szexuális kapcsolatokra kényszerítette az elnöki hivatal két női alkalmazottját, ellenkező esetben elbocsátással fenyegetve őket. A nyomozók kedden házkutatást tartottak Kacav irodáiban, elkobozták személyi számítógépét és más dokumentumokat. Rendőrségi illetékesek szerint a következő két napban még legalább kétszer kihallgatják.

A rendőrség ugyancsak vizsgálja azokat a vádakat, melyek szerint az államfő bizonyos elítéltek kegyelmi kérvényei ügyében pénzt fogadott el. A Maariv című napilap még azt is tudni véli, hogy az izraeli alvilág egyik vezérét, Zeév Rózenstejnt az elnöki hivatal munkatársai figyelmeztették, hogy le fogják tartóztatni. Később Rózenstejnt kiadták az Egyesült Államoknak egy kábítószer-csempészési ügy miatt. Menáhem Mazuz főügyésznek kell döntenie az elnök esetleges vád alá helyezéséről. A 61 éves Kacav nem rendelkezik semmilyen, hivatalához kötődő mentelmi joggal.

A kormány több tagját találhatják bűnösnek


Hájim Ramon igazságügy-miniszter vasárnap lemondásra kényszerült, miután erőszakkal megcsókolt egy 18 éves katonanőt, a főügyész eljárást indított a bukott miniszter ellen. Tárcája élére szerdán Meír Sitrít építés- és lakásügyi minisztert nevezte ki ideiglenes jelleggel Ehud Olmert kormányfő. Ramon ártatlanságát hangoztatta és azt vallotta a rendőrségen, hogy a fiatal nő zaklatásának áldozata.

Ugyancsak eljárás indult Cahi Hanegbi, a kneszet külügyi és védelmi bizottságának elnöke ellen korrupció, csalás, bizalommal való visszaélés címén, amelyeket a vád szerint 1999 és 2003 között környezetvédelmi miniszterként követett el. Maga Olmert is bajba kerülhet, mert két évvel ezelőtt félmillió dolláros kedvezményt kapott lakásvásárlására cserébe egy építési vállalkozónak tett szívességért, míg Dan Haluc tábornok, vezérkari főnök azáltal keveredett gyanúba, hogy néhány órával a libanoni háború kitörése és a tel-avivi tőzsde árfolyamainak ebből következő zuhanása előtt adta el részvényeit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik