Nagyvilág

Nem bírnak a tűzzel a görögök

Nem tudják megfékezni az erdőtüzeket Észak- és Dél-Görögországban, noha már a katonaságot is bevetették. Törökországban kurd gerillák gyújtogattak.

A Kaszándra-félszigeten közel háromszáz tűzoltó három kilométer széles fronton küzd, két zászlóaljnyi katona, nyolc repülőgép és három helikopter támogatásával. Újabb halálos áldozatok nincsenek, amióta hétfő éjjel egy német turista odaveszett a lángok között. Leégett mintegy 5 ezer hektár erdő és ültetvény, több tucat épület, köztük egy szálloda és egy bevásárlóközpont.

A Peloponnészosz-félszigeten, Lakóniában is több ezer hektáron pusztít a tűz, de már csendesedni látszik, és a hatóságok remélik, hogy rövidesen kialszik. Az erős szél mindenesetre alábbhagyott, ami könnyít a helyzeten. A félsziget egy másik részén, Árkádiában szintén tűz ütött ki, de sikerült lokalizálni.

Törökországban gyújtogatás idézett elő több tüzet. Kurd gerillák szerdán közölték, hogy az ország 17 pontján gyújtogattak, a hatóságok kurdokkal szembeni bánásmódja ellen. A Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK) nevű szervezet azzal fenyegetőzik üzenetében, hogy újabb erdőket gyújtanak fel. Törökországban a hét végén összesen kétezer hektár erdő égett le mintegy 90 tűzvészben. A veszélyt növeli, hogy a hőmérséklet hetek óta nyugaton 40, keleten 45 fokra emelkedik nap közben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik