Nagyvilág

Magyarverés Szlovákiában

Két szlovákiai nagyvárosban is magyarellenes atrocitások történtek a hétvégén: Révkomáromban tizenévesek vertek meg egy középkorú magyar férfit, míg Érsekújváron egy család ajtajára firkáltak fasiszta szöveget – tudósított a Magyar Rádió.

A Magyar Nemzet információi szerint Révkomárom belvárosában, nem messze az Európai Udvartól, egy 43 éves férfi magyarul kért tüzet három fiataltól, akik a magyar szó hallatán szitkozódni kezdtek, és ütlegelni kezdték a férfit. Egy közelben lakó értesítette a mentőket és a rendőrséget, a támadókat a sziréna hangja riasztotta el. A férfit, aki nem tett feljelentést, kórházba szállították.


Érsekújvárott egy bérházban két magyar család ajtajára a szlovák fasiszta rendszerben született jelmondatot írtak, amelyben arra szólítják fel őket, hogy költözzetek a Duna másik oldalára.

Bugár Béla, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke szerint az esetek azt mutatják, hogy a szlovákmagyar viszonyban megjelent az agresszív, szélsőséges magatartás, és elvárja a szlovák kormánytól, hogy elítéli a magyarokat ért intoleráns megnyilvánulásokat – tudósított a HírTv.


Bugár a Magyar Nemzetnek elmondta még: amennyiben a kormány továbbra is „elkeni” a szlovák–magyar kapcsolatokban beállt változást, csak „lovat ad” a jelenleg még egyedi esetek elkövetői alá.

Magyar törekvés

A magyar politikusok elsősorban nemzetközi nyomásgyakorlással igyekeznek korlátozni a szlovák szélsőségesek mozgásterét. Eörsi Mátyás az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának szabad demokrata elnöke például kedd délutánra egyeztetésre hívta az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlés, valamint a NATO és az EBESZ Parlamenti Közgyűlésének frakcióiban részt vevő magyar pártok képviselőit.

A politikus szerint a Szlovákiában kialakult, és mind kisebbségvédelmi, mind általában emberi jogi szempontból aggodalomra bőven okot adó helyzet szükségessé teszi, hogy a magyar képviselők politikai hovatartozásuktól függetlenül nemzetközi támogatást szerezzenek. A megbeszélés célja, hogy a nemzetközi politikai nyomás növekedjék Szlovákiára olyan módon, hogy a szlovákiai helyzet ne csupán a magyar-szlovák relációban jelentkezzék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik