Nagyvilág

Új javaslat Irántól

Miután az már korábban kiderült, hogy Irán elutasítja az urándúsítás leállítását célzó nemzetközi ajánlatcsomagot, a perzsa vezetés hivatalosan is ismertette álláspontját, mely az elutasítás mellett egy új elképzelést is tartalmaz. Ez megoszthatja az ENSZ Biztonsági Tanácsát.

Irán átadta kedden válaszát a nagyhatalmaknak arra a javaslatcsomagjára, amelynek célja a teheráni nukleáris ambíciók megfékezése – jelentette kedden az állami tulajdonú iráni Al-Alam televízió. Ali Laridzsáni, a nukleáris ügyekben illetékes iráni főtárgyaló Teheránban fogadta a szóban forgó országok diplomáciai képviseleteinek vezetőit, hogy átadja nekik a választ.

A televízió nem ismertette a válasz tartalmát, de iráni hivatalos forrás szerint az iszlám köztársaság új javaslattal állt elő a nukleáris vita megoldására. Irán előzőleg jelezte, hogy “több dimenziós” választ szándékozik adni, és nem egyszerűen igent vagy nemet fog mondani. Nyugati diplomaták vélekedése szerint a javaslatcsomag elvetését jelenti, ha az iszlám köztársaság ragaszkodik urándúsító programjához.

A nagyhatalmak különféle ösztönzőket ajánlanak fel javaslatcsomagjukban, és cserébe az iráni urándúsítás felfüggesztését kérik. Miközben a Nyugat feltételezése szerint részben katonai célú az iráni program, Irán következetesen állítja róla, hogy kizárólag energiatermelésre szolgál.


Új kérdések

“Irán átfogó választ adott mindenre, ami a nyugati csomagban áll. Emellett a hivatalos válaszban Irán új kérdéseket tett fel, amelyek megválaszolásra várnak” – mondta a névtelenségéhez ragaszkodó iráni forrás. “Az iráni válasz azt sugallja, hogy Irán elkötelezett a párbeszéd és ígéretei mellett, ellentétben Amerika egyoldalú politikájával” – fogalmazott az Al-Alam.


Az iráni urándúsítás felfüggesztése az ENSZ Biztonsági Tanácsának fő követelése a nukleáris vitában, elmaradása esetére a testület szankciókat helyezett kilátásba. A javaslatcsomag elvetését jelenti, ha az iszlám köztársaság ragaszkodik urándúsító programjához – vélekedett egy, a névtelenséghez ragaszkodó nyugati diplomata. Hozzátette azonban: elképzelhető, hogy Kína és Oroszország ettől eltérő állásponton van.


Egy “többdimenziós” válasz ugyanakkor – diplomaták szerint – felszínre hozhatja a BT-n belüli nézetkülönbségeket. Az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia a szankciók alkalmazása mellett van, míg Oroszország és Kína ellene.


Valószínűleg a javaslat elutasítása sem váltja ki az ENSZ azonnali cselekvését, mivel a világszervezet nem augusztus 22-ét, hanem 31-ét szabta határidőül. Nyugati diplomáciai forrás szerint a BT-ben “további tárgyalások kezdődnek nagyon hamar”, ha Irán esetleg egyértelműen elutasítja a felfüggesztést.

Nem állítják le

Az iráni válasszal kapcsolatbna annyi bizonyos, hogy Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője az állami televízióban hétfőn bejelentette, hogy az Iráni Iszlám Köztársaság meghozta döntését: a nukleáris energia területén erőteljesen folytatja útját, és el fogja nyerni erőfeszítései gyümölcsét.

A Pretoriában tárgyaló Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter hétfőn szintén közölte: befejeztük a kérdés áttekintését. Reméljük, hogy megoldást találunk az atomkérdésre, tiszteletben tartva Irán jogát a nukleáris technológiára. Teheránban az iráni atomenergia ügynökség vezetőjének helyettese világosabban fogalmazott, amikor kijelentette: “figyelembe véve az iráni tudósok által elért műszaki eredményeket, az urándúsítás leállítása egyáltalán nem lehetséges”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik