Nagyvilág

Irán elfoglalt egy román olajfúrótornyot

Az iráni hadsereg tűz alá vett az ország felségterületén egy román tulajdonú olajfúrótornyot, majd iráni katonák elfoglalták azt – közölte kedden az olajipari cég szóvivője.

A hadihajóról – más forrás szerint helikopterről – először a levegőbe lőttek, majd a Grup Servicii Petroliere (GSP) társaság Orizont nevű platformjára; fél órával később az irániak elfoglalták a létesítményt. A társaság elveszítette a kapcsolatot a torony 26 fős legénységével – mondta Radu Petrescu, aki nem tud arról, hogy a támadásnak vannak-e áldozatai. Az Orizontot 2005 októbere óta tartják lehorgonyozva Kis szigete mellett a Perzsa-öbölben.

A GSP magántársaságot 2004-ben alapították. Hat fúrótornyot üzemeltet, amelyet mind a Petrom állami vállalattól vásárolt. A hat közül kettő a Perzsa-öbölben van iráni felségvizeken, és a Petrom, a GSP és a dubaji székhelyű Oriental Oil társaság szerződése alapján működik.

A GSP korábban megszüntette egy másik öbölbeli, iráni felségvízen működő fúrótornyának, a Fortunának a működését. Az Oriental Oil ezt jogi úton megtámadta egy iráni bíróságon, de elveszítette a pert. A dubaji cég a múlt héten igazságtalannak nevezte az ítéletet. Nem tudni, hogy a jogi ügynek van-e köze a keddi incidenshez, és nem egyértelmű, hogy a GSP két öbölbeli tornya közül a Fortuna-e a másik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik