Nagyvilág

Magyar kutyák a terrorizmus elleni harcban

Az amerikai biztonsági szolgálatok európai országokból, köztük Magyarországról importált kutyákat is kiképeznek terrorizmus elleni harcra, vagyis arra, hogy a négylábúak szaglását robbanóanyag jelzésére használják fel - írta a New York-i Daily News című újság hétfői száma.

New York K-9-es különlegesen kiképzett alakulatai kutyaállományának körülbelül a fele nem az Egyesült Államokban született. A 2001. szeptember 11-i terrortámadások után sok olyan egység, amelynek korábban nem volt keresőkutya-állománya, különített el pénzeket költségvetéséből a K-9-es anyagi támogatására. A speciálisan kiképzett kutyák iránti kereslet jelentősen megnőtt, mert – mint fogalmazott a lapnak egy szakértő – manapság jól idomított kutyákat igen nehéz találni.

A kutyák felkészítése egy Connecticut államban lévő farmon történik. Erre a telepre szállítják a Németországban, Magyarországon, Belgiumban, Csehországban, Hollandiában és Franciaországban megvásárolt kutyákat, majd miután a négylábúakat megfelelően felkészítették feladataik elvégzésére, átadják őket a biztonsági szolgálatoknak.


Általános vélemény, hogy a német juhászok és a labradorok a legtehetségesebb fajták. A kutyákat nem csak robbanószerkezetek keresésére, hanem sebesültek és kábítószerek jelzésére is kiképzik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik