Nagyvilág

Folytatódik a srebrenicai népirtás pere Hágában

A hágai Nemzetközi Törvényszéken hétfőn folytatódik a srebrenicai népirtás pere, amelyben hét boszniai szerb katonai és félkatonai vezetőt azzal vádolnak, hogy részt vettek muzulmán férfiak és fiúk megölésében a kelet-boszniai városban 1995-ben, a délszláv háború idején.

A hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze, Carla Del Ponte várhatóan személyesen ismerteti a vádiratot és a bizonyítékokat. Öt vádlott népirtással vádjával áll a törvényszék előtt, két társukat háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolják. Valamennyien ártatlanságukat hangoztatták korábban. Amennyiben bűnösnek mondják ki őket, életfogytig tartó börtönbüntetés várható.

A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én foglalták el az akkor holland ENSZ-békefenntartók védelme alatt álló kelet-boszniai muzulmán enklávét. Az elkövetkező napokban a város közel nyolcezer férfi és fiú lakosát lemészárolták, a nőket és a kisebb gyerekeket kitelepítették. A hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) eddig hat szerb katonai vezetőt és tisztet ítélt el, de a tömegmészárlás feltételezett értelmi szerzője és “kivitelezője”, Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök és hadseregparancsnoka, Ratko Mladic ma is szökésben van.


Az egész emberiség ellen elkövetett bűntettnek nevezte hétfőn a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) főügyésze a 11 évvel ezelőtti srebrenicai vérengzést, sürgetve a felelősök megbüntetését. A srebrenciai per folytatásának nyitányaként mondott beszédében Carla Del Ponte megbocsáthatatlannak nevezte, hogy Szerbia mindmáig nem tudta kézre keríteni és a törvényszéknek átadni Ratko Mladicot, a boszniai szerb hadsereg egykori parancsnokát.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik