Nagyvilág

Bush elnöksége végéig kitart Irak mellett

George Bush amerikai elnök hétfői sajtótájékoztatóján közölte, hogy az amerikai csapatok mindaddig nem hagyják el Irakot, amíg ő elnök marad.

Bush szerint “hatalmas hiba” volna, ha az amerikai erők távoznának Irakból, mert ez felbátorítaná a terroristákat. Az iraki háború a terrorizmus elleni globális háború része, és az Egyesült Államok biztonságának szavatolásához az iraki háborút sikerrel kell befejezni – hangoztatta. Meggyőződése, hogy a nemzetközi erők kivonása esetén “ellenségeink nyomulnának a térségbe”. Washingtonnak az a célja, hogy segítsen az iraki kormánynak és a társadalomnak a demokratikus állam megteremtésében; a csapatkivonás negatív üzenet volna a térségbeli reformerőknek.

A novemberi kongresszusi választások előtt megjegyezte: az ellenzéki Demokrata Párt úgy követel csapatkivonást, hogy Amerika még nem fejezte be az elvállalt feladatot.

Bush a libanoni válság kapcsán arra hívott fel, hogy mihamarabb telepíteni kell a területre a nemzetközi stabilizációs erőt. Meg kell állapodni a csapatok irányításáról és az erőket úgy kell felszerelni, hogy be tudják tartatni a törékeny tűzszünetet. A Hezbollah nem működhet többé mintegy államként az államban, a libanoni kormány akaratát figyelmen kívül hagyva. Az Egyesült Államok nem tervez csapatokat küldeni Dél-Libanonba, de logisztikai támogatást nyújt majd és felderítési értesülésekkel fogja segíteni az akció sikerét. Megjegyezte, reméli, hogy Franciaország a felajánlottnál több békefenntartót küld végül a térségbe. Mindemellett bejelentette, hogy az Egyesült Államok 230 millió dolláros segélyt nyújt Libanonnak humanitárius és újjáépítési célokra.

Bush ugyancsak beszélt az iráni atomviszályról. Sürgette, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai találják meg a közös hangot Irán nukleáris törekvéseinek leállítása érdekében. Hozzátette: figyelmeztetni fogja a szövetségeseket, milyen fenyegetést jelentene az atomfegyver birtokába jutó Irán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik