Nagyvilág

Szigorodik a német biztonság

A biztonsági intézkedések további szigorítását rendelte el a német hatóságok által leleplezett vasúti terrorista merényletkísérletek után Wolfgang Schauble német belügyminiszter, s ennek nyomán a nagyobb pályaudvarokon vasárnapra szinte mindenütt videokamerás felügyeletet vezettek be.

A ZDF állami televíziónak adott előző esti nyilatkozatában a miniszter rendkívül súlyosnak nevezte a Németországban kialakult helyzetet és a terrorizmus megfékezése érdekében elkerülhetetlennek mondta a biztonsági óvintézkedések fokozását, továbbá a külföldi terrorelhárító szervekkel való együttműködés javítását. A Dortmundban és Koblenzben leleplezett vasúti merényletkísérletek, valamint a szombati bombariadók és az egyik feltételezett merénylő őrizetbe vétele kapcsán Schauble annak a nézetnek adott hangot, hogy a terrorizmus még soha nem volt olyan közel Németországhoz, mint most.


Merényleteket terveztek

A német hatóságok három héttel ezelőtt derítették fel a dortmundi és a koblenzi merényletkísérleteket, azokról azonban részletesen csak pénteken számoltak be. Eszerint regionális vonatokon robbanószert tartalmazó, gazdátlan bőröndökre bukkantak, amit a merénylők távirányítással akartak felrobbantani. A merényletek a hatóságok szerint minden bizonnyal számos halálos áldozatot követeltek volna, a robbanószerkezetek azonban műszaki hiba miatt szerencsére nem léptek működésbe.


Az okokat vizsgálják

Közben szakértők körében folynak a találgatások arról, hogy mi állhat a németországi merényletkísérletek hátterében. A legtöbb vélemény szerint azok mindenképp összefüggésbe hozhatók a libanoni fejleményekkel, s ennek kapcsán a békefenntartásban tervezett német szerepvállalással. Az idézett szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy az országban a libanoni síita gerillaszervezet, a Hezbollah mintegy kilencszáz tagja, illetve szoros támogatója tartózkodik, igaz, állandó megfigyelés alatt tartják őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik