Nagyvilág

Kevesebb kéksapkás érkezhet Libanonba

Izraelben csalódást keltett, hogy Franciaország egyelőre 200-ra korlátozza Libanonba küldendő katonáinak számát - közölte az izraeli külügyminisztérium egy illetékese.

“Megütközést és zavart okozott Izraelben ez a csalódást keltő francia döntés” – mondta vasárnap nyugati tudósítóknak a névtelenül nyilatkozó külügyi illetékes. Franciaország korábban azt sugallta, hogy akár több ezer katonát is adhat a Libanonban szolgáló nemzetközi erőbe, s ebből arra lehetett következtetni, hogy a francia kontingens alkothatja ennek az erőnek a gerincét – tette hozzá.

Franciaország 200 katonát küld

Jacques Chirac francia államfő csütörtökön jelentette be, hogy az ENSZ várakozásaival szemben csupán 200 katonát küld a világszervezet Libanonban szolgáló alakulatainak (UNIFIL) megerősítésére. Szombaton már meg is érkezett Libanonba a francia kontingens első, mintegy ötvenfős alakulata. További mintegy 150 francia katona vasárnap kelt útra Libanon felé Toulon kikötőjéből. A La Foudre csapatszállító hajó a következő napokban, valószínűleg csütörtökön vagy pénteken érkezik meg Kréta érintésével a válságövezetbe.

Róma is kevesebb katonát küld

Több olasz lap közölt vasárnap olyan értesülést, hogy Róma is kevesebb katonát küld az UNIFIL megerősítésére, mint amennyit tervezett. Eredetileg 3000-3500 katonáról és öt hadihajóról volt szó, újabban már csak 2000-2200 katonát és az eredetileg tervezett ötnél kevesebb hadihajót emlegetnek római kormánykörökben – írta a La Repubblica.

15 ezresre kell duzzasztani a kéksapkások számát

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1701-es számú határozata értelmében kell tizenötezresre növelni a Libanonban állomásozó kéksapkások jelenleg kétezres személyi állományát. A határozat, amely tűzszünetet írt elő az izraeli hadsereg és a libanoni síita Hezbollah szervezet konfliktusában, a megerősítendő UNIFIL és a libanoni hadsereg feladatává teszi, hogy akadályozzák meg a harcok kiújulását a Hezbollah fegyveresei és az izraeli katonák között. A BT-határozat szerint egyúttal arról is gondoskodniuk kell, hogy ne érkezhessenek fegyverszállítmányok Szíriából a libanoni síita szervezet számára.


Németország nem tarthatja távol magát


Németország nem tarthatja távol magát a libanoni békefenntartástól – hangsúlyozta Angela Merkel kancellár a Welt am Sonntag című vasárnapi lapnak adott interjújában. A kancellár, aki a nyilvánosság előtt először vázolta kormányának a békefenntartással kapcsolatos álláspontját, mindenekelőtt az Izraellel szembeni német történelmi felelősséggel indokolta az ország szerepvállalásának szükségességét. Izrael létezési jogának biztosítását német államérdeknek nevezte. Angela Merkel kizárta, hogy harcoló csapatok bevetésére kerüljön sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik