Nagyvilág

Új iráni rakétát teszteltek

Az iráni hadsereg kísérletet hajtott végre vasárnap egy hazai gyártmányú, rövid hatótávolságú rakétával második napja tartó nagyszabású hadgyakorlata keretében.

Az újonnan kifejlesztett föld-föld rakéta hatótávolsága 250 kilométer – jelentette az iráni állami televízió. Ilyen típusú rakétákkal régóta rendelkezik az ázsiai állam, és régóta végez velük kísérleteket is. A máskor rutinműveletnek elkönyvelhető kísérlet most valószínűleg megterheli az ázsiai ország amúgy is ellenséges viszonyát az Egyesült Államokkal és Izraellel. E két hatalom elsősorban Iránt (és Szíriát) vádolja azzal, hogy ellátja fegyverekkel – főként rövid hatótávolságú rakétákkal – az izraeli hadsereggel szemben álló libanoni síita Hezbollah szervezetet.

Az iráni hadsereg szombaton öthetesre tervezett hadgyakorlatot kezdett, amely tizennégyre terjed ki az ország harminc tartománya közül. Az erről szóló hivatalos bejelentés szerint a manőverek célja egy új védelmi doktrína gyakorlati alkalmazásának kipróbálása. Nem közöltek részleteket az új doktrínáról, de gyakran hangoztatják Teheránban, hogy az Egyesült Államok iraki és afganisztáni katonai jelenléte aggasztja az iszlám köztársaságot. (Mind Irak, mind pedig Afganisztán határos Iránnal.) Az az eshetőség is nyugtalanítja az iráni vezetőket, hogy Izrael csapást mérhet az ország nukleáris létesítményeire, amelyekben nyugati politikusok és szakértők gyanúja szerint atomfegyverek is készülhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik