Nagyvilág

Hőség és bozóttüzek Dél-Európában

Újabb hőhullám sújtja Dél-Európát, a helyenként 44 Celsisus fokot is elérő forróság erdő-és bozóttüzeket okozott Olaszországban és Görögországban, emberáldozatokat követelt Bulgáriában.

Kilenc ember halálát okozta az elmúlt két napban a hőség Bulgáriában, és több százan szorultak sürgősségi ellátásra a tikkasztó meleg miatt – közölte vasárnap a bolgár egészségügyi minisztérium. Bulgária néhány körzetében a hőmérő higanyszála 40 fok fölé emelkedett szombaton, az ország délnyugati részén fekvő Petricben 42 fokot, Jambolban és Szandanszkiban 41,3 fokot mértek.


Rekordok dőlnek meg

Plovdivban is megdőlt a melegrekord 38 fokkal. A Fekete-tenger vize sem nyújt igazi felfrissülést, mivel már 28 fokos. A meteorológusok vasárnapra még – egy-két fokkal – melegebbet ígértek. A mentőszolgálatok megerősített munkarendben dolgoznak. Az orvosok azt tanácsolják a városlakóknak, hogy nap közben ne menjenek ki az utcákra, és nagy mennyiségű folyadékot fogyasszanak. A rendőrség betiltotta a teherautók közlekedését. A hőség fennakadásokat idézett elő a vasúti közlekedésben, mivel a vasúti sínek deformálódtak.


Erdőtüzek pusztítanak

Görögország déli részén és Athén körzetében vasárnap több helyen küzdöttek erdőtüzekkel a tűzoltók. Árkádia térségében két tűzoltó repülőgépet vetettek be a lángok feltartóztatására.
Az ország nyugati részén még éjszaka sem süllyed a hőmérő higanyszála 30 Celsius fok alá, vasárnapra virradóra a Peloponnészoszi-félszigeten például 34 fokot mértek. Napközben 41 fokos meleg van.

A helyi önkormányzatok ismét megnyitották a középiskolák, helyi klinikák légkondicionált termeit a városlakók előtt, Athénban 26 “hőségmenhely” üzemel. A meteorológusok szerint a tikkasztó meleg keddig tart, szerdától már “csak” 36 fok várható. Olaszországban különösen Calabria, Campania, Basilicata tartományok és Szicília szigete fulladozik a rendkívüli melegtől, utóbbin egyes helyeken a hőmérséklet a 44 fokot is eléri. Szombaton az országban 76 erdő-és bozóttüzet észleltek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik