Nagyvilág

A Hezbollah orosz fegyvereket is használ

Izraeli lapjelentés szerint a zsidó állam bizonyítékokat tárt Moszkva elé arra nézve, hogy Szíria átadott a neki szállított orosz fegyverekből a libanoni síita Hezbollah szervezetnek, amely fel is használta ezeket az izraeli hadsereggel vívott minapi háborújában.

Az izraeli küldöttség vitte magával ezeket a “bizonyítékokat”, mely a héten járt Moszkvában – írta vasárnapi számában a Maariv című izraeli lap. A lap szerint e bizonyítékok fényképekből és tanúsítványokból állnak. A fényképeken rakéták láthatók, illetve azok a ládák és csomagolóanyagok, amelyekben Szíria átszállította e fegyvereket Libanonba a Hezbollah fegyvereseinek. A tanúsítványok szállítólevelek, amelyekből kiderül, hogy Szíriának szánt orosz gyártmányú fegyverekről van szó – olvasható a jelentésben.

“Izrael reméli, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök levonja ebből a tanulságokat, és azonnal leállítja a Szíriába irányuló rakéta- és lőszerszállításokat” – írta a Maariv. Moszkva eddig határozottan tagadta, hogy orosz fegyverek kerülhettek (Szírián keresztül) a Hezbollah kezébe. “Fegyverexportunk ellenőrzésének rendszere egyike a legmegbízhatóbbaknak. Teljesen kizárja, hogy az általunk eladott fegyverek máshova jussanak, mint ahova szántuk őket” – olvasható az orosz külügyminisztérium augusztus 10-én kiadott nyilatkozatában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik