Külföld

Etióp csapatok hatoltak be Szomáliába

admin
admin

2006. 08. 20. 15:25

Etióp katonák hatoltak be Szomáliába vasárnap, és elérték Baidoa várost, az ország ideiglenes kormányának székhelyét, ahol elfoglalták a repülőteret - jelentették szemtanúk és félhivatalos források.

Etiópia a szomáliai ideiglenes kormány szövetségese az ország fővárosát és déli felét ellenőrző Szomáliai Legfelsőbb Iszlám Tanácsa (SICS) ellen folyó küzdelemben. A segítségére küldött katonák létszáma nem ismeretes. Szemtanúk már korábban is etióp katonák jelenlétéről számoltak be Szomáliában, de ezt hivatalosan cáfolták. Nem tudni, hogy a vasárnap felbukkant csapatok erősítésként érkeztek-e, vagy a korábbi alakulatok előbb hazatértek, majd most ismét bevetették őket.

Az ideiglenes kormány szombaton arról tájékoztatta az Európai Unióhoz küldött megbízottait, hogy a szomszédos Eritrea katonai és hírszerzési támogatást nyújt a SICS muzulmán milíciáknak, és destabilizálja a térséget, ám ezt a támogatást az érintettek cáfolták. Eritrea belépése a konfliktusba annak nyomán következett be, hogy ellensége, Etiópia az ideiglenes kormány oldalára állt. E kormány közölte, hogy együttműködésre lépett egy az eritreai rendszer ellen fellázadt csoporttal, az Eritreai Felszabadítási Fronttal, amely azt kéri számon az eritreai elnöktől, hogy az országban elnyomta a többpárti demokráciát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.