Nagyvilág

Az ENSZ-főtitkára szerint Izrael tűzszünetet sértett

Izrael helikopteres akciót hajtott végre szombat hajnalban Kelet-Libanonban, hogy megakadályozza egy Szíriából érkező fegyverszállítmány átvételét. Az ENSZ-főtitkár a tűzszünet megsértésének minősítette a támadást.

A Hezbollah libanoni síita szervezet tv-csatornája szerint egy izraeli kommandó szállt le a Baalbektől 15 kilométerre nyugatra fekvő Budai falu mellett és az egység a település felé tartott, de a síita szervezet harcosai visszavonulásra kényszerítették őket.

Kommandó támadt az iskolaépületre

Egy névtelenséget kérő libanoni katonai szóvivő azt közölte, hogy két izraeli helikopter két Hummer típusú katonai járműt helyezett le a Afkában, a Libanon-hegy oldalában. Az izraeli katonák egy iskolaépületet támadtak meg a helikopterek támogatásával, miközben harci repülőgépek a síita milícia állásait bombázták. Az akció végén a helikopterek elszállították a katonákat és a két Hummert. A libanoni LBC televízió szerint az akció során három Hezbollah-harcos halt meg.

Megsértették a tűzszünetet

A libanoni tűzszünet megsértéseként értékelte Kofi Annan ENSZ-főtitkár a kommandós akciót. New York-i közleményében mélységes aggodalmának adott hangot amiatt, hogy “izraeli részről megsértették az ENSZ Biztonsági Tanácsának az ellenségeskedések beszüntetésére vonatkozó, 1701-es számú határozatát”. A főtitkár úgy vélekedett, hogy a BT-határozat minden ilyen megsértése veszélybe sodorja a térségben kialakult, hosszas tárgyalások árán elért “törékeny” nyugalmat, valamint aláássa a libanoni kormány tekintélyét, fennhatóságát.

Provokáció?

Fuad Szinjóra libanoni kormányfő szerint a tűzszünet nyílt megsértésével Izrael a Hezbollahot akarta provokálni, hogy az visszavágjon, illetve hogy kudarcba fulladjon a libanoni hadsereg telepítése az ország déli körzeteibe. A libanoni miniszterelnök bizonyos abban, hogy “a Hezbollah kellően tudatos, felismeri az (izraeli) összeesküvést és tartózkodik a válaszcsapástól”.

A fegyverek útját vágják el

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök védelmébe vette a rajtaütést Kofi Annan ENSZ-főtitkárral folytatott telefonbeszélgetése során. Izrael közölte: nem szünteti be a Hezbollah fegyverellátását gátló libanoni katonai műveleteit, amíg nem vezényelnek elegendő számú libanoni vagy ENSZ-katonát a határokra.
Egy izraeli küldöttség lapjelentések szerint bizonyítékokat tárt Moszkva elé arra nézve, hogy Szíria átadott a neki szállított orosz fegyverekből a Hezbollahnak, amely fel is használta ezeket az izraeli hadsereggel vívott minapi háborújában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik