Nagyvilág

45 tálib harcos esett el Dél-Afganisztánban

A fanatikus szunnita muzulmán tálibok több mint negyven harcosa vesztette életét a vasárnapra virradó éjszakán Afganisztán déli részén az afgán kormány katonáival, valamint a NATO vezette nemzetközi biztonsági erőkkel (ISAF) vívott ütközetben.

Az afgán katonák 45 tálib holttestét találták a kormányellenes fegyveresekkel vívott csata után a csatatéren – közölte a helyi kormányzat egyik illetékese. Az összecsapás a déli országrész legnagyobb városa, Kandahár közelében, attól 35 kilométernyire nyugatra zajlott le. Korábban hat afgán rendőr meghalt, három megsérült szombaton tálib harcosokkal vívott csatározásban Afganisztán nyugati részén.

A fanatikus szunnita muzulmán tálibok négy embert vesztettek a Nimrúz tartomány területén lezajlott összecsapásban, további öt tálib fegyveres megsebesült – közölte vasárnap a tartományi kormány szóvivője. A nyugati Nimrúz tartomány eddig nagyjából nyugodt térségnek számított, a déli és keleti területeket elborító erőszak megkímélte az ázsiai országnak ezt a szegletét.

Az ország déli és keleti körzeteiben viszont minden eddiginél jobban felélénkült az utóbbi hónapokban az ország korábbi urai, az amerikai katonai intervencióval megbuktatott fanatikus szunnita muzulmán tálibok fegyveres tevékenysége. Afganisztán a tálibok kormányának 2001-es megdöntése óta most éli át legvéresebb időszakát. Az utóbbi hónapokban szinte mindennapossá váltak a tálibok fegyveres akciói az ország déli és keleti tartományaiban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik