Nagyvilág

Kuba és Venezuela is a “gonosz tengelyéhez” tartozik?

Az Egyesült Államok "hírszerző főnököt" nevezett ki pénteken Kubára és Venezuelára irányuló titkos szolgálati akciókhoz.

Ilyen tisztséget eddig csak Észak-Korea és Irán esetében hoztak létre, vagyis olyan országokkal kapcsolatban, amelyeket George Bush amerikai elnök “a gonosz tengelyéhez” sorolt.


John Negroponte, az amerikai központi hírszerző hivatal (CIA) főnöke szerint az új “misszióvezetőknek” feladata “stratégiai szinten felügyelni a titkosszolgálati akciókat”, és “biztosítani az ezekkel országokkal kapcsolatos stratégiák megvalósítását”. Részletekbe azonban nem bocsátkozott, csupán annyit mondott, hogy “ezek az erőfeszítések különösen fontosak ma, amikor a kormány egyre inkább tisztában van azokkal a kihívásokkal, amelyeket Kuba és Venezuela jelent az amerikai külpolitika számára”.

A tisztséget ideiglenesen J. Patrick Maher, a CIA politikáját támogató iroda eddigi igazgató-helyettese, latin-amerikai szakértő tölti, aki 32 éve dolgozik a testületnél. Fontos szerepet töltött be a CIA kolumbiai terrorista-ellenes stratégiájának kidolgozásában, és több akciót irányított a karibi-térségben is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik