Nagyvilág

Kofi Annan: az ENSZ-erők nem háborúznak

A libanoni békefenntartó erőkben való részvételre szólította fel az ENSZ tagállamait pénteken Kofi Annan főtitkár, egyúttal biztosítva őket: a világszervezet zászlaja alatt felsorakozott erők nem fognak háborúba bocsátkozni sem Izraellel, sem Libanonnal, sem a Hezbollah síita szervezettel.

Mindez abban a jelentésben áll, amelyet Annan az ENSZ Biztonsági Tanácsának készített az Izrael és a Hezbollah közötti tűzszünetről rendelkező, augusztus 11-én elfogadott BT-határozat megvalósításáról. A főtitkár leszögezte: nem erővel kell megoldani azt, amit tárgyalásokon és libanoni belső konszenzussal lehet elérni. Számos ország ugyanis attól tart, hogy az ENSZ-erőket a Hezbollah lefegyverzésére akarják felhasználni, ahogyan azt egy 2004. szeptemberi BT-határozat előirányozta volna.


Eddig Olaszország és Finnország jelezte konkrét részvételi szándékát. A világszervezet egy 3500 fős nemzetközi előőrsöt akar augusztus 28-ig Dél-Libanonba küldeni a tűzszünet biztosítására, majd további 3500 főt vezényelnének oda október 5-ig, és az utolsó hullámmal november 4-ig még 3000 katona érkezne.


A jelentésben Annan felszólította Izraelt és Libanont: kössenek “fájdalmas kompromisszumokat”, engedjék szabadon az elrabolt izraeli katonákat, és állapodjanak meg az Izraelben fogva tartott libanoniak szabadon engedéséről. A főtitkár a Libanonnak nyújtandó segítség felgyorsítása érdekében sürgette a zsidó államot: oldja fel a Libanonnal szembeni tengeri és légi blokádot, “amint lehetséges”.


A 14 oldalas jelentést hétfőn vitatja meg a BT.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik