Nagyvilág

Izraeli akciót vert vissza a Hezbollah

Izraeli helikopteres akciót vert vissza a Hezbollah síita fegyveres szervezet szombaton hajnalban a kelet-libanoni Baalbek közelében. Az izraeli hadsereg szerint egy Szíriából és Iránból érkező fegyverszállítmány átvételét akadályozták meg.

Az al-Manar nevű Hezbollah tv-csatorna szerint egy izraeli kommandó szállt le a Baalbektől 15 kilométerre nyugatra fekvő Budai falu mellett és az egység a település felé tartott, de a síita szervezet harcosai visszavonulásra kényszerítették őket.


Az akció hírét egy névtelenséget kérő libanoni katonai szóvivő is megerősítette. Közlése szerint két izraeli helikopter két Hummer típusú katonai járműt helyezett le Afkában, a Libanon-hegy oldalában. Az izraeli katonák egy iskolát támadtak meg a helikopterek támogatásával, miközben harci gépek a síita milícia állásait bombázták. Az akció végén a helikopterek elszállították a katonákat és a két Hummert.


Baalbek felett, amely a Hezbollah egyik bázisának számít, az al-Manar szerint már előzőleg több berepülést hajtott végre az izraeli légierő szombatra virradóra.


A libanoni LBC televízió szerint az akció során három Hezbollah-harcos halt meg. A katari központú al-Dzsazíra arab nyelvű műholdas hírtelevízió úgy értesült, hogy az izraeli támadás célja Mohamed Jazbeknek, a Hezbollah politikai irodája tagjának likvidálása volt. Jazbek sorsáról azonban nem érkezett jelentés.
Az izraeli hadsereg szerint “egy Szíriából és Iránból érkező fegyverszállítmány átvételét akadályozták meg, hogy megelőzzenek újabb, Izrael elleni terrorcselekményeket; az akció elérte célját”. A hadsereg közleménye leszögezte: Izrael mindaddig folytatja az ilyen megelőző hadműveleteket, amíg a helyszínre nem érkeznek az ENSZ-erők, és meg nem akadályozzák a Hezbollah újrafelfegyverzését. Áldozatokról esett szó a kommünikében.


Izraeli harci gépek nem támadták Libanont a hétfőn életbe lépett tűzszünet óta. Ez volt a fegyvernyugvás első komolyabb megsértése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik