Nagyvilág

Elfogtak Németországban egy feltételezett merénylőt

A német biztonsági erők őrizetbe vettek szombaton egy férfit a kieli pályaudvaron. Az illetőt azzal gyanúsítják, hogy köze van a július végén két németországi pályaudvaron talált, pokolgépet rejtő bőröndökhöz. A német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) további két feltételezett muzulmán terrorista után nyomoz - erősítette meg szombaton a német belügyminisztérium.

A hétvégén el akarta hagyni Németországot az a külföldi férfi, akit Kielben vett őrizetbe szombaton reggel a német rendőrség, mert azzal gyanúsítják, hogy köze van a német vonatok ellen tervezett merényletekhez – jelentette be Monika Harms német szövetségi főügyész.


A Karlsruhéban tartott sajtóértekezletén Monika Harms elmondta: egy 21 éves külföldi diákról van szó, aki a kieli egyetemen tanul. (A ZDF televízió értesülése szerint az illető libanoni állampolgár, személyneve Juszuf Mohamed, a családnevét nem közölték). A lakásában tartott házkutatás során vett DNS-nyomok megegyeznek azzal a genetikai ujjlenyomattal, amelyet a nyomozók az egyik, július 31-én felrobbantani szánt személyvonaton lefoglalt, robbanószerkezetet tartalmazó bőröndön találtak – közölte a főügyész. A lakásban pokolgépek készítésére alkalmas műhelyt találtak a nyomozók.


A német hatóságok úgy vélik, hogy az őrizetbe vett diák és még körözött társa nem magányos tettes, hanem egy “állandó jelleggel tevékenykedő csoport” tagja. A gyanúsítottnak vasárnap kell megjelennie Karlsruhéban az illetékes vizsgálóbíró előtt.


50 ezer euró a nyomravezetőnek


Közben újabb információk láttak napvilágot a BKA által előző nap ismertetett merényletkísérletekről. Eszerint a feltételezett merénylők július utolsó napján a dortmundi és a koblenzi pályaudvaron egy-egy vasúti kocsiban helyezték el a robbanószert tartalmazó bőröndöket, és távirányítással akarták felrobbantani azokat. A hatóságok közölték, hogy információik szerint a gyújtószerkezetet be is indították, az egyenként huszonöt kilogrammos bőröndökben elhelyezett robbanóanyag – műanyag zacskókba töltött propángáz és benzin – azonban “előállítási hiba” miatt nem robbant fel. A hivatal kizárta, hogy öngyilkos merényletet akartak volna elkövetni.


Mindkét gazdátlan bőröndön arab írásjegyeket és libanoni telefonszámokat fedeztek fel. A BKA szerint a két bőrönd felrobbantását azonos időben tervezték, és a robbanások sok ember halálát okozhatták volna. A gyanúsítottakról videofelvétel készült, s ezek alapján két, minden valószínűség szerint muzulmán országból származó, 22 és 30 év közötti férfi után nyomoznak a hatóságok. A videofelvételeket nyilvánosságra hozták, az állítólagos merénylők kézre kerítéséhez a lakosság közreműködését kérték. A BKA ötvenezer euró jutalmat ígért minden olyan információért, amely segítheti a nyomozást.


Biztonsági szigorítások


A hatóságok szerint egyértelműen terrorista háttérről van szó, mint ahogy a muzulmán háttér is bizonyosnak tűnik. A BKA gyanúja szerint egy belföldi terrorista szervezet is összefüggésbe hozható a merényletkísérlettel.


Wolfgang Schäuble belügyminiszter már pénteken délután bejelentette a biztonsági intézkedések szigorítását. Ennek keretében nemcsak a repülőtereken, de a pályaudvarokon is kiterjesztették a videokamerákkal történő ellenőrzést, a vonatokon pedig időről időre poggyászellenőrzéseket hajtanak végre. A miniszter az intézkedéseket indokolva figyelmeztetett arra: nem zárható ki, hogy újabb merényletkísérletek történhetnek.


A hatóságok nyugalomra intették a lakosságot, hangoztatva, hogy nincs ok pánikra, s nem indokolt a vasúti közlekedés kerülése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik