Nagyvilág

Előre hozott választás lehet Csehországban

Előre hozott választás vár Csehországra, amennyiben a két nagy pártnak nem sikerül megállapodnia az új polgári demokrata kisebbségi kormány felállításáról – állította Mirek Topolánek megbízott cseh kormányfő, aki reményét fejezte ki, hogy nemsokára megoldódik a belpolitikai patthelyzet.

Topolánek a választáson győztes Polgári Demokratikus Párt elnöke, akit Václav Klaus államfő bízott meg a kormányalakítással, a Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap pénteki számában elmondta: az új kormány javasolt tagjainak névsorát hétfőn közli Jirí Paroubek távozó kormányfővel, a Cseh Szociáldemokrata Párt elnökével. Elmondta, hogy azzal számol, hogy két héten belül Klaus kinevezheti a minisztereket. Megerősítette, hogy az új kormányról a polgári demokraták már csak a szociáldemokratákkal tárgyalnak.

„Még a szünidő vége előtt biztosan lesz kinevezett kormányunk. Hogy milyen, arról nem beszélek” – jelentette ki Topolánek. A teljes kormány kinevezése után Topoláneknek 30 napja lesz arra, hogy a parlamentben bizalmat kérjen számára.

Prágai sajtóértesülések szerint az új cseh kormánynak 18 tagja lenne, 12 polgári demokrata politikus és hat párton kívüli személyiség, akik a szociáldemokratáknak is megfelelnének. A távozó kormányfő már korábban kijelentette: a nyitott kérdésekről intenzíven tárgyalnak, s arra számít, hogy a megállapodást a jövő hét közepén aláírhatják. Ha a két pártnak sikerül megállapodnia az együttműködésben, s a parlamentben bizalmat kap a Topolánek vezette kormány, akkor Paroubek a kormányfői bársonyszékből átülne a képviselőházi elnök székébe.

A három kisebb parlamenti párt már közölte, hogy képviselőik a bizalmi szavazáskor nem fogják támogatni az új kabinetet, mert számukra elfogadhatatlan a két nagy párt külön alkuja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik