Külföld

Alkotmányellenes Bush lehallgatási programja

admin
admin

2006. 08. 18. 07:30

Alkotmányellenesnek ítélte egy amerikai szövetségi bíró a Bush-kormány telefonlehallgatási programját és elrendelte a terrorellenes harc jegyében elrendelt program azonnali megszüntetését.

A döntés értelmében a lehallgatások sértik a szólás szabadságát, valamint az indokolatlan vizsgálatoktól való mentesség jogát. Az Amerikai Polgárjogi Szövetség elnevezésű jogvédő csoport fordult bírósághoz a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek után George Bush elnök által jóváhagyott program ügyében.

E program alapján a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) külön meghatalmazás nélkül lehallgathat nemzetközi telefonhívásokat és elolvashat elektronikus levelezéseket. Az amerikai elnök öt éve azzal indokolta a lépést, hogy alkotmányos joga olyan programot indítani, amely megvédi a nemzetet a további terrorista veszélyekkel szemben. A jogvédő csoport által képviselt újságírók, tudósok, ügyvédek és különböző nonprofit szervezetek azért támadták meg a lehallgatási programot, mert úgy ítélték meg, az NSA akadályozza munkájukat. A kormány képviselői és az NSA ügyvédei a perben azzal érveltek, hogy a lehallgatási program megalapozottságát csak titkos információk feltárásával, és így az országnak kárt okozva tudnák bizonyítani.

A bíró képmutatónak és megalapozatlannak nevezve visszautasította ezt az érvet. Döntése értelmében az NSA kárt okozott a felpereseknek, akik jogosan perelhetnék a kormányt. Bár a bírói döntés egyértelmű, a lehallgatásoknak véget kell vetni, az ügy ezzel mégsem zárult le. A döntés ellen ugyanis fellebbezésnek helye van, és az igazságügyi tárca előre jelezte, hogy felkészült az ilyen értelmű ítéletre. Megfigyelők szerint a minisztérium a bírói döntés hatályba lépésének elhalasztását fogja kérni az Egyesült Államok fellebbviteli bíróságánál, tekintettel a lehetséges fellebbezésekre.

Az 1979-ben, az akkori elnök, Jimmy Carter által kinevezett szövetségi bíró nem mindenben találta megalapozottnak a felperesek vádját. Elutasította a polgárjogi szövetség azon külön keresetét, amely a telefonálási adatjegyzékekben való kutatás jogosságát kérdőjelezte meg. Úgy ítélte meg, a további bírósági vizsgálat ebben az ügyben már államtitkokat sérthet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.