Nagyvilág

Izrael átadta Dél-Libanon egy részét

A libanoni hadsereg kijelölt egységei csütörtök hajnalban megkezdték felvonulásukat a Lítáni folyó térségébe, hogy 38 év után újra átvegyék az ellenőrzést a korábban a palesztinok, majd Izrael, végül a Hezbollah síita szervezet uralta Dél-Libanon fölött.

Szemtanúk és katonai források szerint a katonák harckocsikon és páncélozott csapatszállító járműveken indultak el kijelölt körzeteikbe. Az egyik egység a kasmíjei hídon, egy másik a hardali hídon, Mardzsajúntól délnyugatra, a harmadik pedig Szúr (Türosz) városából Bint-Dzsbeil felé indulva közelíti meg rendeltetési helyét. Mivel a háborúban az izraeliek lerombolták az összes térségbeli hidat és összekötő utat, a katonák egy részét tengeri úton szállítják északról Szúrba.

Összesen 15 ezer libanoni katona épít majd ki harcálláspontokat a folyó déli partvidékén, hogy igyekezzenek elejét venni az izraeli hadsereg és a Hezbollah síita szervezet közötti ellenségeskedések kiújulásának. Szemtanúk szerint az izraeli határtól 7 kilométerre fekvő, stratégiai fontosságú Mardzsajúnba – amelyet a behatoló izraeli csapatok a múlt héten rövid időre elfoglaltak – csütörtök reggel már meg is érkeztek az első reguláris egységek, amelyeket a keresztény többségű helyi lakosság kitörő örömmel üdvözölt.

Izrael átadta az ENSZ-erőknek Dél-Libanon egy részét

Előzőleg, szerda este az izraeli hadsereg átadta a libanoni ENSZ-erőknek (UNIFIL) az általa Dél-Libanonban megszállt övezetek felének ellenőrzését. Mint az izraeli hadsereg szóvivője csütörtökön közölte, az UNIFIL a Dél-Libanonba vezényelt libanoni egységek felügyeletébe adja tovább e területeket.


A későbbiekben csatlakozik a libanoni erőkhöz az ENSZ ugyancsak mintegy 15 ezer fős békefenntartó kontingense. Várhatóan a világszervezet első kéksapkás egységei mintegy tíz napon belül érkeznek meg a térségbe.

A „kék vonal”


Az izraeli határ és a Lítáni folyó között fekvő területet az 1970-es években palesztin gerillák tartották ellenőrzésük alatt, az izraeli megszállók 2000-es kivonulása után pedig a Hezbollah síita fegyveres szervezet vette át ott az ellenőrzést. A bejrúti kormány szerdán hagyta jóvá a haderő Dél-Libanonba vezénylésének tervét. A terv az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1701-es számú tűzszüneti határozatával összhangban született, amely rendelkezett arról is, hogy a libanoni hadsereg és az ENSZ békefenntartó erői vegyék birtokba a közel-keleti arab ország déli részét egészen a „kék vonalig”, vagyis a libanoni–izraeli határig.

A libanoni kormány utasította a hadsereget, hogy tartsa tiszteletben a kék vonalat és azokat a törvényeket, amelyek nem a hadsereg birtokában lévő fegyverekre vonatkoznak. E jogszabályok nem kötelezik a Hezbollahot fegyverei beszolgáltatására, csak kitiltják e fegyvereket a közterületekről. A bejrúti kormány egyértelműen értésre adta, hogy nem tekinti feladatának a Hezbollah lefegyverzését, és nem fog konfliktusba keveredni emiatt a „Hezbollah-beli testvérekkel”, akik olyan kemény ellenállást tanúsítottak az izraeli invázió idején.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik