Nagyvilág

London a pakisztáni merénylők kiadatását kéri

Nagy-Britannia igyekszik elérni a Pakisztánban őrizetbe vett Rashid Rauf mihamarabbi kiadatását, akit a London és amerikai célállomások között közlekedő mintegy tíz utasszállító repülőgép felrobbantására szőtt összeesküvés fő értelmi szerzőjének gyanítanak – jelentette a The Times szerdán.

A konzervatív napilap értesülése szerint az iszlámábádi brit külképviseleti szervek már megtették az első lépéseket a 25 éves birminghami férfi kiadatásának elérésére, és a Scotland Yard több tisztségviselője is Pakisztánba utazott, hogy a lehető leghamarabb hazaszállítsák a gyanúsítottat. Nagy-Britanniának nincs kiadatási egyezménye Pakisztánnal, de vannak olyan nemzetközi szerződések és ad hoc megállapodások, melyek alapján Raufot kiadhatják a brit hatóságoknak.

Rashid Rauf 2002 áprilisában távozott Pakisztánba, miután nagybátyja, Mohammed Saeed gyilkosság áldozata lett. Testvére, a 21 éves Tayib egyike annak a több mint 20 személynek, akiket a tervezett merényletek miatt a múlt héten Londonban, Birminghamben és High Wycombe-ban őrizetbe vettek.

A brit rendőrség kedden egy újabb gyanúsítottat állított elő az összeesküvéssel kapcsolatban, és ezzel 24-re nőtt a elfogottak száma. Legalább egyikük – Cosser Ali – nő. A Scotland Yard szerdán fordul az illetékes londoni bírósághoz, hogy engedélyezzen további időt a múlt csütörtökön őrizetbe vett személyek kihallgatására. A rendőrség vádemelés nélkül legfeljebb 28 napig tarthat vizsgálati fogságban őrizetbe vett személyeket. Közben a rendőrség tovább folytatja a széles körű nyomozást az összeesküvés körülményeinek, előzményeinek felderítésére. A legnagyobb akció a High Wycombe melletti erdős területen zajlik, ahol a rendőrök állítólag bombagyártáshoz szükséges vegyszereket találtak.

Lapjelentések szerint a légitársaságok következetlennek tartják az új biztonsági rendszabályokat, minthogy azok csak a Nagy-Britanniából induló légijáratok utasaira vonatkoznak, de – az Egyesült Államok kivételével – nem érintik az oda érkező járatok utasainak ellenőrzését. Így a terroristák könnyen kikerülhetik a szigorú repülőtéri ellenőrzést, ha például vonattal vagy komppal utaznak Franciaországba, majd ott egy Párizs–London légijárattal térnek vissza Nagy-Britanniába. Nincs különleges biztonsági ellenőrzés a La Manche-csatorna kikötőiben és a Csatorna-alagút állomásain sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik