Nagyvilág

Az izraeliek többsége Perec távozását követeli

Az izraeliek többsége követeli, hogy Amír Perec védelmi miniszter mondjon le, egyúttal támogatja, hogy alakuljon vizsgálóbizottság a libanoni háború kezelése ügyében – ez derült ki két, szerdán nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásból.

A Maariv című napilapban közölt felmérés szerint a megkérdezettek csaknem fele, 49 százalék vélekedett úgy, hogy Ehud Olmert kormányfő felelős a konfliktus alatt elkövetett izraeli hibákért. A Jediót Ahronótban megjelent vizsgálat pedig arról tanúskodik, hogy 57 százalék Amir Perec távozását követeli, de 41 százalék szerint Olmertnek is mennie kell.

A Maariv szerint 67, a Jediót Ahronót szerint 69 százalék kívánja a vizsgálóbizottság létrehozását, míg 28 százalék ellenzi azt. A Maariv által megkérdezetteknek mindössze 40 százaléka elégedett a miniszterelnök ténykedésével, holott a háború július 12-i kezdetekor még 77 százalék értékelte őt pozitívan, míg Perec tetszési indexe alig 28 százalékos lett. A Jediót Ahronót által felmértek még szigorúbbak voltak: 84 százalékuk elégedetlen a kabinettel.

Mint kiderült, az izraeliek 70 százaléka hibának tartja, hogy a kormány elfogadta az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata alapján létrejött tűzszünetet anélkül, hogy kiszabadult volna a Hezbollah által elfogott két izraeli katona, akik miatt a fegyveres összecsapás kirobbant. A Maariv felmérésében 66 százalék azok aránya, akik szerint senki sem nyert a háborúban, míg 53 százalék szerint Izraelnek folytatnia kellett a harcot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik