Nagyvilág

Az EU szerint nem indokolt egy európai CIA

A hírszerzési információk cseréjének javításáról, a folyékony robbanószerek elleni küzdelemről állapodtak meg szerdán az EU belügyminiszterei, ugyanakkor egy nemzetek feletti, európai Központi Hírszerző Ügynökség létrehozását elvetették.

A folyékony robbanószerek jelentette fenyegetés leküzdéséről, a közlekedés biztonságát célzó erőfeszítések összehangolásáról, a titkosszolgálatok tapasztalatcseréjéről és az európai iszlámmal kapcsolatos közös gondolkodásról állapodtak meg egyebek között szerdán Londonban több európai uniós ország belügyminiszterei írja a BBC.

A résztvevők fontolóra vették egy, a robbanószerekkel foglalkozó állandó munkacsoport és egy közös terrorellenes szakértői bizottság létrehozását. Egyetértettek abban, hogy szükség van a hírszerzési tapasztalatcsere javítására, de valamiféle nemzetek feletti, európai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) létrehozása nem indokolt.


Összehangolt hírszerzés

A miniszterek megállapodtak abban, hogy az európai hírszerző ügynökségek még ebben a hónapban nem hivatalos találkozót tartanak, és az ilyen összejöveteleket rendszeressé teszik. A találkozón szintén részt vevő Franco Frattini, az EU bel- és igazságügyi biztosa a hírszerzési információk cseréjének javítására, a robbanószerek, különösen a folyékony robbanóanyagok elleni küzdelemre, a légi utasok “pozitív” ellenőrzésének javítására, a határellenőrzés szigorítására hívta fel a figyelmet.

Egyetértésre jutottak abban is, hogy közösen fogják megvitatni az európai iszlám közösségek társadalmi integrációját, a többségi társadalmak és a helyi muzulmán közösségek viszonyát, valamint fontolóra veszik az európai muzulmán egyházi vezetők, imámok továbbképzését, hogy a muzulmán vallási közösségek jobban megismerjék az európai demokratikus értékeket, és egy “európai iszlámot” alakítsanak ki.


A terrorizmus valóságos fenyegetése

A találkozón jelen volt az EU jelenlegi elnöki tisztét betöltő Finnország belügyminisztere, továbbá a német, francia szlovén és portugál belügyi tárcavezető. Az utóbbi négy ország 2007-ben és 2008-ban tölti be az EU elnöki tisztét. A házigazda John Reid brit belügyminiszter köszönetet mondott kollégáinak, mindenekelőtt Nicolas Sarkozy francia és Wolfgang Schauble német belügyminiszternek a repülőgép-robbantásokra szőtt terrorista összeesküvés múlt heti leleplezése után tanúsított szolidaritásért, hangsúlyozva, hogy Európa a “terrorizmus állandó és nagyon valóságos fenyegetésével kénytelen szembenézni”. Megismételte, hogy a polgári szabadságjogokat egyensúlyba kell hozni a kollektív biztonság jogával és az emberi életek védelmezésével.


Az európai légi biztonsági és terrorellenes szakértők eredetileg e hétre tervezett találkozóját szeptember 6-7-re halasztották.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik