Külföld

Az EU szerint nem indokolt egy európai CIA

admin
admin

2006. 08. 16. 16:34

A hírszerzési információk cseréjének javításáról, a folyékony robbanószerek elleni küzdelemről állapodtak meg szerdán az EU belügyminiszterei, ugyanakkor egy nemzetek feletti, európai Központi Hírszerző Ügynökség létrehozását elvetették.

A folyékony robbanószerek jelentette fenyegetés leküzdéséről, a közlekedés biztonságát célzó erőfeszítések összehangolásáról, a titkosszolgálatok tapasztalatcseréjéről és az európai iszlámmal kapcsolatos közös gondolkodásról állapodtak meg egyebek között szerdán Londonban több európai uniós ország belügyminiszterei írja a BBC.

A résztvevők fontolóra vették egy, a robbanószerekkel foglalkozó állandó munkacsoport és egy közös terrorellenes szakértői bizottság létrehozását. Egyetértettek abban, hogy szükség van a hírszerzési tapasztalatcsere javítására, de valamiféle nemzetek feletti, európai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) létrehozása nem indokolt.


Összehangolt hírszerzés

A miniszterek megállapodtak abban, hogy az európai hírszerző ügynökségek még ebben a hónapban nem hivatalos találkozót tartanak, és az ilyen összejöveteleket rendszeressé teszik. A találkozón szintén részt vevő Franco Frattini, az EU bel- és igazságügyi biztosa a hírszerzési információk cseréjének javítására, a robbanószerek, különösen a folyékony robbanóanyagok elleni küzdelemre, a légi utasok “pozitív” ellenőrzésének javítására, a határellenőrzés szigorítására hívta fel a figyelmet.

Egyetértésre jutottak abban is, hogy közösen fogják megvitatni az európai iszlám közösségek társadalmi integrációját, a többségi társadalmak és a helyi muzulmán közösségek viszonyát, valamint fontolóra veszik az európai muzulmán egyházi vezetők, imámok továbbképzését, hogy a muzulmán vallási közösségek jobban megismerjék az európai demokratikus értékeket, és egy “európai iszlámot” alakítsanak ki.


A terrorizmus valóságos fenyegetése

A találkozón jelen volt az EU jelenlegi elnöki tisztét betöltő Finnország belügyminisztere, továbbá a német, francia szlovén és portugál belügyi tárcavezető. Az utóbbi négy ország 2007-ben és 2008-ban tölti be az EU elnöki tisztét. A házigazda John Reid brit belügyminiszter köszönetet mondott kollégáinak, mindenekelőtt Nicolas Sarkozy francia és Wolfgang Schauble német belügyminiszternek a repülőgép-robbantásokra szőtt terrorista összeesküvés múlt heti leleplezése után tanúsított szolidaritásért, hangsúlyozva, hogy Európa a “terrorizmus állandó és nagyon valóságos fenyegetésével kénytelen szembenézni”. Megismételte, hogy a polgári szabadságjogokat egyensúlyba kell hozni a kollektív biztonság jogával és az emberi életek védelmezésével.


Az európai légi biztonsági és terrorellenes szakértők eredetileg e hétre tervezett találkozóját szeptember 6-7-re halasztották.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.