Külföld

A holokauszton viccelődnek

admin
admin

2006. 08. 15. 11:57

A holokausztról készített karikatúrákból nyílt kiállítás hétfőn Teheránban a szervezők szerint abból a célból, hogy így válaszoljanak a Mohamed prófétáról európai újságokban közzétett gúnyrajzokra.

„Azért nyitottuk meg ezt a kiállítást, hogy felmérjük, hol húzódik a szólásszabadság határa a nyugatiaknál” – jelentette ki Maszud Sozsaj, az iráni karikaturisták szövetségének elnöke a tárlat megnyitóján. Hozzátette, hogy Nyugaton „azt írhatnak a prófétáról, amit akarnak, de ha valaki kételyeit hangoztatja a holokauszttal kapcsolatban, megbírságolják vagy börtönbe küldik”.

Az iráni karikaturista szövetség és a Hamsahri című teheráni napilap februárban hirdetett nemzetközi karikatúrapályázatot „Hol vannak a nyugati véleményszabadság határai?” címmel a holokausztról, miután a muzulmánok vallási meggyőződését sértő Mohamed-karikatúrák ügye zavargásokat váltott ki Európában és muzulmán országokban. A pályázók foglalkozhattak más témákkal, így „az Egyesült Államok és Izrael által elkövetett bűnökkel” is.

A világ több mint hatvan országából mintegy 1100 gúnyrajz érkezett. Az ezek közül kiválogatott több mint kétszáz karikatúrát a palesztin kortárs művészet múzeumban állították ki egy hónapra. A három legjobbnak ítélt alkotás szerzőjét 12 ezer, 8 ezer, illetve 5 ezer dollárral jutalmazzák. Sozsaj hangsúlyozta, hogy a pénzdíjak nem kormányzati szervezettől származnak.

Irán Izrael esküdt ellensége, és a holokauszt valódiságát, illetve az áldozatok számát megkérdőjelező nézetek bizonyos visszhangra találtak az országban. Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök többször is mítosznak nevezte a holokausztot, amelyet szerinte az európai országok arra használnak, hogy igazolják Izrael állam létrehozását palesztin területeken.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.