Nagyvilág

Foglyok és holttestek a két katonáért

A Hezbollah tizenhárom fogságba esett tagját és a síita szervezet számos fegyveresének holttestét ajánlhatja fel Izrael cserébe két elrabolt katonájáért – közölték katonai tisztviselők. A szír kormányfő közben arra figyelmeztet: a Hezbollah sikerei nyomán már csak illúzió az „új Közel-Kelet” terve.

Becslések szerint 5,7 milliárd dollárba került Izraelnek a Hezbollah elleni háború – írta a Jediót Ahronót izraeli napilap. Ez az összeg az állami költségvetés tíz százaléka, és a védelmi minisztérium költségvetésének körülbelül a fele. A Hezbollah észak-izraeli célpontok ellen indított 3970 rakétája 1,3 milliárd dollár kárt okozott, mintegy 12 ezer lakás romba dőlt, 750 ezer fa elpusztult. Az ország gazdasági növekedésének veszteségét 1,3 milliárd dollárra becsülik, az északi önkormányzatoknak nyújtott segélyek költségét 500 millió dollárra, a környezeti károkat pedig 200 millióra. A háború összes költsége elérheti a 7 milliárd dollárt is Izraelben.

Izrael nyilvánosan azt bizonygatja, hogy a Hezbollahnak feltételek nélkül kell szabadon engednie az elfogott katonákat. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata, amely elvezetett a fegyvernyugváshoz, ugyancsak követeli, hogy a Hezbollah adja ki az izraeli foglyokat.


Tisztviselők ugyanakkor jelezték, hogy Izrael kész egy közvetítőkön keresztül lebonyolítandó ügyletre, amely végül elvezetne a katonák szabadulásához. Ehud Olmert izraeli kormányfő Ofer Dekelt, az izraeli belbiztonsági szolgálat helyettes vezetőjét bízta meg azzal, hogy felügyelje az elrabolt katonák visszaszerzésére tett erőfeszítéseket.

Csak illúzió az új Közel-Kelet

Bassár el-Aszad szíriai elnök szerint a térség „az ellenállás (a Hezbollah) eredményei miatt” változott meg. Az a Közel-Kelet, amelyre az Egyesült Államok törekedett, illúzióvá vált – mondta egy újságíró-szövetség tagjai előtt. Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter még az Izrael és a Hezbollah közötti egy hónapos háború korábbi szakaszában azt fejtegette, hogy bármilyen rendezésnek tartósnak kell lennie, és egy „új Közel-Kelethez” kell vezetnie, ahol a szélsőségeseknek nincs befolyásuk.

Aszad szerint Izrael már egy ideje tervezte a libanoni harcokat, de törekvése nem járt sikerrel. „Az eredmény kudarc volt Izrael, szövetségesei és gazdái számára” – mondta. Szükség van az Egyesült Államok részvételére egy közel-keleti békés rendezésben, de a béke nem érhető el George Bush amerikai elnök kormányzása idején, mert teljesen ellentmond a béke elvének az a kormányzat, amely a megelőző háború elvét teszi magáévá. Következésképpen nem számítunk békére rövidesen vagy a belátható jövőben – jelentette ki Aszad.

Röviddel Aszad kijelentései után az Észak-Izraelbe látogató Cipi Livni izraeli külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy Szíriának nem szabad beavatkoznia Libanon belügyeibe, sem pedig felhasználnia a Hezbollahot a bejrúti kormány befolyásolására. Szíria többé nem lesz képes befolyásolni Libanont olyan szervezeteken keresztül, mint a Hezbollah – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik