Nagyvilág

Enyhített ellenőrzés a brit repülőtereken

Az összes nagy-britanniai repülőtéren enyhítették kedd reggelre a kézitáskákra a terrorista-összeesküvés csütörtöki leleplezése után bevezetett szigorításokat. Késésekre és járattörlésekre továbbra is számítani kell.

A két legnagyobb forgalmú, és a legtöbb késéstől és járattörléstől érintett londoni repülőtéren, a Heathrow-n és a Gatwicken a hétfőn bejelentett enyhített előírások érvényesítését keddre halasztották.


Egy kézitáska engedélyezett

A korábbiaktól eltérően ezentúl fel lehet vinni a repülőgépre egy kézitáskát, amelynek mérete azonban nem haladhatja meg a 45x35x16 centimétert. Továbbra sem lehet felvinni semmilyen folyadékot, kivéve a bébiételeket, de ezeket a szülőknek felszólításra továbbra is meg kell kóstolniuk. A létfontosságú cseppfolyós gyógyszerek felvitelét is engedélyezik a hatóságok. A BAA repülőtér-üzemeltető közölte, hogy az enyhítések ellenére továbbra is számítani kell késésekre és járattörlésekre, ezért a társaság arra kérte az utazókat, hogy a szokásosnál több időt szánjanak utazásukra.

Kedden a Heathrow-n összesen 45 járatot töröltek (ebből 44 a British Airwaysé). A BA törölt járatai között van 4 távolsági, 21 rövid távú és 16 belföldi járat. A Gatwicken 11 járatot töröltek kedden, valamennyi a BA belföldi járata, míg a Stansted repülőtéren 8 járatot töröltek, valamennyi a Ryanair ír légitársaságé.


Különleges ellenőrzés

A The Times keddi számában azt írta, hogy a kormány a repülőtér-üzemeltetőkkel közösen olyan új utasellenőrzési rendszer bevezetését fontolgatja, amely lehetővé tenné a biztonsági személyzet számára a legnagyobb kockázatot jelentő utasok kiszűrését. Az új rendszer egyebek között olyan szempontokat venne figyelembe, mint az utas gyanús viselkedése, rendhagyó utazási szokásai, illetve – ami a leginkább vitás – etnikai és vallási háttere.


A konzervatív lap hangsúlyozza: nem egyszerűen arról van szó, hogy kiemelnék az utasok közül az ázsiai külsejű embereket, és őket a többieknél aprólékosabb ellenőrzésnek vetnék alá. Ennek ellenére biztosra vehető – írta a lap –, hogy az új rendszer bevezetése felháborodást váltana ki a muzulmán közösségben, mert nagy valószínűséggel ennek tagjait vetnék alá különleges ellenőrzésnek.

Ali Dizaei, a londoni rendőrség főfelügyelője a BBC televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy egyebek között megvizsgálnák, hol vásárolta az utas a jegyet, milyen utazásai voltak korábban, melyek a gyakori úti céljai. Cáfolta viszont, hogy a különleges ellenőrzést az etnikai hovatartozás, vallás vagy származási ország alapján végeznék. Hangsúlyozta, hogy az egyes közösségeknek kell leküzdeniük a terrorizmust, és a rendőrség nem akarja elidegeníteni magától ezeket a közösségeket, hanem azt szeretné, ha segítenék őt a terroristák elfogásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik