Nagyvilág

Diszkriminatív lehet a reptéri ellenőrzés?

A brit kormány új utasellenőrzési rendszer bevezetését fontolgatja, mely az utazók etnikai és vallási hovatartozását is figyelembe veszi. A nemzetközi jogszabályok alapján ha a megkülönböztető bánásmódra nincs objektív indok, az diszkriminációnak minősül. Ferihegyen szúrópróbaszerűen ellenőriznek.

A brit kormány a repülőtér-üzemeltetőkkel közösen olyan új utasellenőrzési rendszer bevezetését fontolgatja, amely lehetővé tenné a biztonsági személyzet számára a legnagyobb kockázatot jelentő utasok kiszűrését – írja keddi számában a The Times. Az új rendszer egyebek között olyan szempontokat venne figyelembe, mint az utas gyanús viselkedése, rendhagyó utazási szokásai, illetve – ami a leginkább vitás – etnikai és vallási háttere.

Ali Dizaei, a londoni rendőrség főfelügyelője a BBC – nek nyilatkozva cáfolta, hogy a különleges ellenőrzést az etnikai hovatartozás, vallás vagy származási ország alapján végeznék. Az új szabályozás keretében egyebek között azt vizsgálják majd, hogy hol vásárolta az utas a jegyet, milyen utazásai voltak korábban, melyek a gyakori úti céljai – mondta. Az egyes közösségeknek kell leküzdeniük a terrorizmust, és a rendőrség nem akarja elidegeníteni magától ezeket a közösségeket, hanem azt szeretné, ha segítenék őt a terroristák elfogásában – hangsúlyozta.


A diszkrimináció veszélye

Nem egyszerűen arról van szó, hogy kiemelnék az utasok közül az ázsiai külsejű embereket és őket a többieknél aprólékosabb ellenőrzésnek vetnék alá – árnyalta a helyzetet cikkében a konzervatív The Times. Ennek ellenére biztosra vehető, hogy az új rendszer bevezetése felháborodást váltana ki a muzulmán közösségben, mert nagy valószínűséggel ennek tagjait vetnék alá különleges ellenőrzésnek.

Kardos Gábor nemzetközi jogász lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a nemzetközi jogszabályok akkor tekintik az eltérő kezelésmódot diszkriminatívnak, ha annak nincs ésszerű és objektív indoka. Ilyen értelemben nagyon sok múlik a jogszabály konkrét megfogalmazásán, felmerülhet ugyanis a diszkrimináció, ha a jogszabály szövegezése alapján az ellenőrzés egyértelműen a muzulmán közösségekre vonatkoztatható. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy gyanús viselkedés esetén a jogszabály indokoltá teheti a célzott ellenőrzést, fizikai megjelenés vagy bőrszín alapján azonban nem – nyilatozta Kardos.


Véletlenszerű, vagy célzott vizsgálat?

Az újfajta ellenőrzési rendszer előnye, hogy nagyobb valószínűséggel választja ki a potenciális terroristákat, mint a most létező véletlenszerű ellenőrzés – állítja a BAA, aki szerint az új rendszer által megszűnnének a biztonsági kapuk előtt kígyózó hosszú sorok, és jelentősen csökken majd a várakozási idő.

A jelenleg érvényben lévő véletlenszerű vizsgálattal kapcsolatban Rod Eddington, a British Airways volt vezérigazgatója is aggályait fejezte ki. Teljesen irracionális, hogy egy 75 éves nagymamát ugyanolyan szigorú ellenőrzésnek vetünk alá, mint egy 25 éves férfit, aki az utolsó pillanatban készpénzzel fizetett a repülőjegyért. Philip Baum repülésbiztonsági szakember szerint inkább a teljesen veszélytelen emberek kiszűrésére kellene koncentrálni, ezzel megakadályoznák az ázsiai vagy arab származású emberek direkt kiválogatását.

Az utazók célzott ellenőrzését már közel egy éve tervezik, de egészen a múlt heti terrorriadóig nem merült fel a rendszer életbe léptetésének ötlete, a repülőtér-üzemeltetők ugyanis féltek a rasszista megkülönböztetés vádjától.

A közérdek erősebb

Ha aggályok merülnek fel a hatóságok jogértelmezésével kapcsolatban, akkor az egyes esetek az Emberi Jogok Európai Bírósága elé kerülhetnek, akárcsak a franciaországi muzulmán iskolás lányok kendőviselésének ügye – nyilatkozta lapunknak Kardos Gábor, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a vallási előírásokból adódó különleges magatartási vagy öltözködési szabályok megszegését kérhetik a hatóságok, amennyiben a közbiztonság vagy a közérdek úgy kívánja. Ez különösen a repülőtéri vizsgálatok során merülhet föl, bár az ellenőrzés technikai eszközei, mint például a röntgenes átvilágítás már nem teszi feltétlen szükségessé a motozást, vagy a vetkőzést.

Hazánkban a Ferihegyi repülőtéren előírt biztonsági szabályok további szigorítására, vagy új típusú ellenőrzésre a hatóságoktól nem kaptak utasítást. A korábbi gyakorlatnak megfelelően minden utas áthalad egy mágnes kapun, mely fémdetektor segítségével kimutatja a ruházatban rejtőző fémtárgyakat, valamint minden feladott, és minden kézipoggyászt röntgensugárral világítanak át – mondta lapunk érdeklődésére Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője.


Ezen a mindenki számára kötelező ellenőrzésen kívül szúrópróbaszerűen körülbelül minden tizedik embert kézidetektoros vizsgálatnak vetnek alá, és a poggyász tartalmát is tételesen átnézik – mondta Szollár. Az ellenőrzés teljesen véletlenszerűen történik, és még nem fordult elő, hogy bárki diszkriminációra panaszkodott volna – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik