Nagyvilág

A cseh kormányfő-jelölt ellenzéki felesége

Nincs könnyű és irigyelni való dolga Mirek Topolánek leendő cseh miniszterelnöknek. Minden jel szerint ugyanis nemcsak a parlamentben fog kelleni megküzdenie az ellenzékkel, hanem saját családjában is: felesége, Pavla Topolánková a hét elején bejelentette, hogy maga is politikai pályára lép és indul az őszi szenátusi választáson.

Az igazi meglepetés az, hogy Pavla Topolánková nem a férje által vezetett Polgári Demokratikus Párt (ODS) jelöltjeként, amely pártnak egyébként maga is tagja, hanem a Politika 21 elnevezésű független tömörülés színeiben indul. Annak a tömörülésnek a színeiben, amelynek elnök asszonya, Jana Bobosíková európai parlamenti képviselő és korábbi népszerű televíziós riporter, előszeretettel minősíti a polgári demokratákat – akiknek tiszteletbeli elnöke Václav Klaus államfő – az “üresfejűek pártjának”.

Határozott fellépése és a férjét a választási kampányban is amerikai módon nyíltan támogató, s emiatt a média által “morva Hillarynak” becézett Topolánková döntése kisebbfajta szenzációt keltett Csehországban, s bizonyos értetlenséget váltott ki a politikai körökben, elsősorban a választásokon győztes Polgári Demokratikus Párt köreiben.


“Feleségem nagyon energikus, önálló és korszerű egyéniség. Döntését velem nem beszélte meg, én tiszteletben tartom. Ostravában, ahol indulni fog, azonban most politikai ellenfelemmé vált, s remélem, hogy a régióban a polgári demokrata szenátorjelölt fog győzni” – mondta újságíróknak a meglepetését nem is nagyon titkoló Topolánek, akit Václav Klaus államfő várhatóan már a héten kormányfővé nevez ki és megbíz az új kormány megalakításával.


Bulvárlapok címoldalán


Míg Topolánek azzal magyarázza felesége lépését, hogy férje után Prágába költözve a szőke asszony úgy érzi, nincs eléggé leterhelve, a cseh bulvársajtó már néhány hete arról cikkezik, hogy Topolánekék házassága megromlott, s válságba került. A Blesk című bulvárlap még júniusban fényképes tudósítást közölt arról, hogyan vacsorázik Topolánek késő éjjel egy elegáns vendéglőben pártjának egyik csinos, és szintén szőke képviselő asszonyával, egyik kampányvezetőjével, Lucie Talmanovával. A Síp című lap azt is kiderítette: nem ez az első eset, hogy a Topolánek-Talmanová páros ilyen meghitten van együtt. Kettejüket állítólag gyakran látják együtt egy Prága melletti falucska családi házában, amelynek tulajdonosa Topolánek bizalmas tanácsadója.


“A Polgári Demokratikus Párton belül már hosszabb ideje közismert ez a kapcsolat. S ha mi tudunk róla, akkor biztosra vehető, hogy Topolánek asszony előtt is ismert a dolog” – mondta újságíróknak a párt egyik, magát megnevezni nem kívánó magas tisztségviselője. Azt állítja: a pártvezetőségen belül az a többségi vélemény, hogy Topolánková döntésének indítékait éppen ebben kell keresni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik