Nagyvilág

Feljelentette Ján Slotát a Magyar Koalíció Pártja

Büntetőfeljelentést tett hétfőn a Magyar Koalíció Pártja (MKP) a pozsonyi kormánykoalícióhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke, Ján Slota ellen nemzetgyalázás miatt. Az SNS korábban feljelentette Duray Miklóst, az MKP ügyvezető alelnökét, és követelte az MKP betiltását.

Ján Slota kijelentései egyértelműen kimerítik a nemzetgyalázás bűntettét – indokolta a feljelentést az MKP. A júniusi választások után kormányzatiból ellenzéki pozícióba kényszerült szlovákiai magyar párt szerint a magyarellenes kirohanásairól ismert Ján Slota tevékenysége társadalmi szempontból több okból is veszélyes.


Gyűlöletbeszéd


Egyrészt azért, mert kijelentéseivel a magyar nemzetet és annak tagjait, ezzel együtt Szlovákia magyar nemzetiségű állampolgárait gyalázza, megalázza és rágalmazza, másrészt azért, mert elfogadhatatlan magatartásával nemkívánatos befolyást gyakorolhat a közvéleményre, mások gondolkodására, cselekedeteire is.

“Ján Slota már meglehetősen hosszú ideje, és rendszeresen szól a szlovákiai magyar kisebbséghez tartozó személyek ellen. Gyűlölettel teli kijelentései egyre nagyobb mértékű traumát és félelmet okoznak a magyar kisebbség számára a saját békés jövőjét illetően és egyben ellentéteket szítanak a szlovákok és a magyarok között” – áll az MKP sajtónyilatkozatában.

Kölcsönös feljelentés

Slota pártjának szóvivője, Rafael Rafaj az MKP feljelentésének a hírére reagálva kijelentette: az MKP a Slota elleni feljelentéssel azt akarja megbosszulni, hogy az SNS feljelentése nyomán büntetőeljárás folyik az MKP ügyvezető alelnöke, Duray Miklós ellen, és az SNS több feljelentésében az MKP betiltását is követelte. Duray Miklós cáfolta, hogy büntetőeljárás alatt állna. Közölte: Slota ellene szóló feljelentését a rendőrség ad acta tette.

A magyarországi Magyar Vidék és Polgári Párt hétfőn szintén feljelentést kíván benyújtani Ján Slota ellen. A párt képviselői hétfőn délután Pozsonyban, Szlovákia Legfőbb Ügyészségén adják át a Slota elleni feljelentésüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik