Nagyvilág

Ezrek térnek vissza Dél-Libanonba

Libanoniak ezrei érkeztek gépkocsival hétfőn Szíria felől a libanoni határra, hogy visszatérjenek otthonaikba. A reggel életbe lépett tűzszünet ellenére Izraeli katonák hat Hezbollah-harcossal végeztek - közölték az izraeli hadsereg illetékesei.

A Damaszkuszt Bejrúttal összekötő úton haladó járművekben olyan libanoniak tartózkodtak, akik a konfliktus elől menekültek el hazájukból, és a tűzszünet életbe lépése után rögtön útnak indultak. Több tucatnyi ember, zsákkal a kezében, gyalog kelt át a határon -írja a BBC.


Az izraeli hadsereg azonban közölte, hogy a Lítani folyótól délre továbbra is tiltja az engedély nélküli közlekedést, ezért figyelmeztette a hazafelé tartó menekülteket, hogy az utakon haladókat bármikor érheti izraeli támadás. A katonai szóvivő hozzátette: a tiltás célja az, hogy az izraeli csapatok megakadályozzák a Hezbollah fegyvereseinek visszatérését Dél-Libanonba.

Törékeny tűzszünet

A tűzszünet életbe lépése után Izrael bejelentette, hogy továbbra is fenntartja Libanon légi és tengeri blokádját, és az izraeli katonák ismét tüzet nyitnak, ha támadás éri őket. Amír Perec izraeli védelmi miniszter. Közölte a Munkapárt parlamenti frakciójával, hogy a tűzszünet életbe lépése óta – kisebb összetűzésektől eltekintve – tartják magukat a felek a fegyvernyugváshoz. Hozzátette azonban, hogy a Libanonban állomásozó izraeli csapatok a tűzszünet ellenére is résen vannak, és készen állnak arra, hogy erőteljesen válaszoljanak mindenféle fenyegetésre. Ha a Hezbollah megsértené a tűzszünetet vagy a rendezés BT-határozatban rögzített szabályait, az izraeli hadsereg a lehető leghatározottabban válaszolna – hangsúlyozta.

Az izraeli ellenzék egyre erősödő bírálattal illeti Ehud Olmert izraeli miniszterelnök kormányát a libanoni háború kezeléséért, ezért Perec , hogy bizottságot nevez ki a libanoni háború “széles körű és alapos” kivizsgálására. Mint mondta, a vizsgálat kiterjed majd a válság kialakulásának körülményeire és az izraeli hadviselés módjára, lépéseire. A védelmi miniszter elmondta a munkapárti törvényhozók előtt, hogy az izraeli hadsereg vezetői megkezdték az egyeztetéseket a Libanonban szolgálatot teljesítő ENSZ-erők (UNIFIL) tisztségviselőivel az izraeli csapatok által elfoglalt libanoni területek átadásáról.

15 ezer ENSZ-katona

A Biztonsági Tanács 1701-es számú határozata értelmében az UNIFIL hivatott segíteni a libanoni hadsereget az ország déli részének birtokba vételében és ellenőrzésében. A libanoni kormány ígéretet tett a múlt héten arra, hogy 15 ezer katonát vezényel az ország déli részére, amint az izraeli alakulatok kivonulnak onnan.

A libanoni hadsereg és 15 ezer UNIFIL-katona jelenléte lesz hivatott megakadályozni, hogy a Hezbollah fegyveresei visszatérjenek a térségbe, és támadásokat indítsanak onnan izraeli területek ellen. Perec értékelése szerint a háború következtében meggyengültek a muzulmán szélsőségesek, és lehetőség nyílt arra, hogy Izrael tárgyalásokat kezdjen Libanonnal a két ország határáról, illetve felújítsa tárgyalásait a palesztinokkal a békekötésről.

Humanitárius segély

Az ENSZ két konvojban humanitárius segélyt indított a dél-libanoni Szúrba (Türosz). David Shearer, a világszervezet libanoni emberjogi koordinátora közölte: “Életbe lépett a tűzszünet, már nincsenek tiltott területek Libanonban”.

Hozzátette: 24 kamion két járműoszlopban élelmiszert, gyógyszert és vizet visz a libanoni fővárostól 43 kilométerre fekvő Szaidából (Szidón) az ország déli részén fekvő Szúrba, amelyet közel egy hete nem lehetett a tengerről segélyekkel ellátni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik