Nagyvilág

Az USA negyedik világháborúja

John Campbell kaliforniai képviselő úgy véli, az Egyesült Államok a terrorizmus ellen negyedik világháborúját vívja. Nézete szerint a harmadik a demokratikus Nyugat és a kommunizmus között zajlott.

Az Egyesült Államok a negyedik világháborút, a terrorizmus elleni globális háborút vívja, amelyben nem szabad engedékenynek mutatkozni az agresszióval szemben, máskülönben a terroristák vakmerőbbek lesznek, nagyobb befolyással és pénzügyi háttérrel fogják folytatni a vérontást – írta a egy republikánus amerikai képviselő a The Washington Times című lap hét végi számában.
John Campbell, a képviselőház Kaliforniából beválasztott tagja szerint a harmadik világháború a demokratikus Nyugat és a kommunizmus között zajlott. Igaz, az áldozatok száma csak töredéke volt az előző két világháborúban megölt több tízmillió embernek, de világszerte katonai konfliktusok jellemezték a hidegháború korszakát. Ez utóbbi elnevezés azonban szerinte nem tükrözte a viszály globális jellegét és a végeredményt, a kommunizmus szinte teljes megszüntetését.


A republikánus honatya úgy látja, a negyedik világháború a birodalmak, a fasizmus és a kommunizmus elleni korábbi küzdelmek után most az iszlám szélsőségesség ellen folyik. Ez a háború is kétségkívül globális jellegű: a terroristák merényleteket követtek el New Yorkban, Washingtonban és Londonban, továbbá Spanyolországban, Oroszországban, Indiában, Izraelben, Egyiptomban és másutt.


Ez a világháború a civilizált világ és a barbár terroristák küzdelme, amelynek a libanoni konfliktus csak a legutóbbi felvonása. Két oldal áll szemben egymással, és a világ nagyobbik része nyilvánvalóan részese ennek a háborúnak. Campbell szerint a gyűlölet ideológiáját és az általa táplált terrorizmust csak úgy lehet kiirtani, ha “egységes irányítás jön létre a világban”, és a kommunizmus, illetve a fasizmus legyőzéséhez szükséges elszántság jut érvényre.


A republikánus képviselő követendő példaként említette Izraelt, amely a múltban sokat megtapasztalt a gyűlöletből és fanatizmusból, és amely tudja, mi származhat abból, ha ezeket nem fojtják el.


Nem szabad meghátrálni a terrorizmus előtt, a terroristákat és az azokat támogató országokat el kell rettenteni. A civilizált világnak közös elhatározással kell szembeszállnia a gonosznak ezzel a formájával – írta Campbell a The Washington Timesban.


A liberális The Washington Post ugyancsak hét végi számában megjegyezte: mindkét amerikai nagy párt úgy manőverezik, hogy a novemberi kongresszusi választások előtt saját érdekében tudja kihasználni a nemzetbiztonság ügyét. A terrorizmus elleni harc a kormányzó Republikánus Párt választási kampányának központi kérdése lesz.A párt választási bizottságának múlt heti feljegyzése szerint a konzervatív szavazókat leginkább a terrorizmus kérdésével lehet mozgósítani, számukra semmi egyéb nem annyira visszatetszést keltő, mint a terrorizmus elleni harcban elfoglalt “puha” demokrata álláspont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik