Nagyvilág

Állítólag jobban van Castro

Járkál, beszél és látogatót is fogad Fidel Castro - derült ki egy titokzatos hangvételű havannai közleményből,amely szombaton, a gyengélkedő kubai vezető 80. születésnapja előestéjén jelent meg a Kubai Kommunista Párt hivatalos lapjában, a Granmában.

“Valaki, aki meglátogatta a comandantét néhány órával ezelőtt, hogy tájékoztatást adjon számára bizonyos ügyekben (…) azt mondta, hogy látta a forradalom vezetőjét némi fizikoterápia után járkálni a szobában, aztán egy székben ülve, élénk beszélgetésbe elegyedni” – írta a lap. Fidel Castro nem jelent meg a nyilvánosság előtt július 31-e óta, vagyis azóta, hogy egészségügyi problémái miatt ideiglenesen átadta az ország vezetését öccsének, Raúlnak.

Castro egy hete beszámolójában jelezte: bizonyos időnek el kell telnie addig, hogy megbízható diagnózist állapítsanak meg egészségi állapotát illetően. De lelkileg kiválóan érzi magát, és ami a lényeg, – mint fogalmazott – az, hogy az országban is kiválóan mennek a dolgok.

A vezetőn a titkára tájékoztatása szerint kényes bélműtétet hajtottak végre, és várhatóan hetekig nem tudja ellátni tisztségeit, ezért öccsét, Raúlt bízta meg azzal, hogy átmenetileg irányítsa a kommunista pártot, az országot és annak hadseregét.


Egészségi állapotát államtitokként kezelik, nem adtak ki információt sem arról, hogy hol kezelik, sem arról, hogy kik látogatják meg, más részletet sem közöltek egészségi állapotáról. “Barátunk látta a comandantét járni-kelni, olyan volt, mint aki új győzelmek elé néz” – állt a Granma szombati számában.


Fidel Castro egészségi állapota 2001-ben került a figyelem középpontjába, amikor egy szabadban tartott beszéd alatt elájult. 2004-ben látványosan elesett egy szónoki emelvényről lelépve, s eltörte a térdét. A hatalmát egyik esetben sem bízta másra. Most ezt azzal indokolta, hogy Kubát az amerikai kormány fenyegeti.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik