Nagyvilág

ENSZ: be kell fejezni a háborút

Döntött az ENSZ Biztonsági Tanácsa: tűzszünetet, libanoni fegyverembargót és a foglyok szabadon bocsátását követeli. A harcok folytatódtak, Izrael vasárnap dönt a határozatról.

Egyhangúlag elfogadta a Hezbollah libanoni síita szervezet és Izrael közötti harcok beszüntetésére felszólító határozatot az ENSZ Biztonsági Tanácsa helyi idő szerint pénteken.

A 1701. határozat felszólítja a Hezbollahot minden támadás és Izraelt minden offenzív hadművelet azonnali beszüntetésére. A dokumentum előirányozza libanoni egységek és megerősített ENSZ-erők (UNIFIL) felvonultatását Dél-Libanonban, és párhuzamosan az izraeli erők kivonását a térségből.

A határozat felkéri a libanoni kormányt, hogy telepítsen csapatokat a jelenleg a Hezbollah által ellenőrzött déli országrészbe, egyszersmind akadályozza meg, hogy a szervezet bármilyen fegyverhez jusson. Emellett fegyverembargót vet ki Libanonra, amelynek értelmében a libanoni hadseregen és az ENSZ-csapatokon kívül egyetlen más “személynek vagy entitásnak” tilos fegyvert vagy katonai felszerelést szállítani.

Az ENSZ BT ezen kívül felkéri Kofi Annan ENSZ-főtitkárt arra, hogy az 1975-1990 között zajlott libanoni polgárháborút lezáró taífi egyezmény és korábbi ENSZ-határozatok alapján 30 napon belül terjesszen be javaslatokat a milíciák lefegyverzésére és a határok meghúzására, különösen a vitatott szakaszokon, beleértve a Sebaa-tanyák térségét is. A miniszteri szintű tanácskozás elején Kofi Annan ENSZ-főtitkár azt hangsúlyozta: létfontosságú, hogy azonnal véget érjenek a harcok.

Rice: út a tartós békéhez

A szavazás előtt Condolezza Rice amerikai külügyminiszter hangsúlyozta: a Biztonsági Tanácsban benyújtott határozattervezet “megnyitja az utat a tartós béke előtt”.

Rice felszólította Iránt és Szíriát, tartsák tiszteletben Libanon szuverenitását. A BT határozata előirányozza az ENSZ Libanoni Ideiglenes Hadereje (UNIFIL) létszámának a jelenlegi kétezerről legfeljebb 15 ezer főre történő emelését, és felhatalmazza az UNIFIL-t, “tegyen meg minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy a műveleti térségét ne használják fel semmilyen ellenségeskedésre”.

A határozat nem tesz említést az ENSZ alapokmányának a VII. fejezetéről, amely megengedi erő alkalmazását, ha veszély fenyegeti a békét és a nemzetközi biztonságot. Hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a libanoni helyzet ilyen veszélyt jelent. A BT az UNIFIL feladatául szabja továbbá a humanitárius tevékenység támogatását Libanonban, ahol a konfliktus egy hónapja alatt összesen mintegy 1200 libanoni és izraeli állampolgár halt meg.

A határozat felszólít annak a két izraeli katonának a feltétel nélküli szabadon bocsátására, akiket a Hezbollah fegyveresei raboltak el Izraelből. A zsidó állam e két katona elrablása után kezdett katonai műveleteket Libanonban július 12-én.

Libanoni kétségek

Mihamarabb érvényt kellene szerezni az ENSZ Biztonsági Tanácsának a libanoni ellenségeskedések leállítására fölszólító határozatának az azonnali tűzszünet elérése érdekében – jelentette ki szombaton Bejrútban Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. “A két kormánynak, szombaton a libanoninak, vasárnap az izraelinek, el kell fogadnia ezt a határozatot” – szögezte le a vezető EU-diplomata sajtótájékoztatón a libanoni fővárosban, miután megbeszélést folytatott libanoni kormánytagokkal.

Noha hírek szerint a libanoni kormány elfogadta a BT döntését, és szombati ülésén hivatalosan is áldását adja a dokumentumra, a kabinet ügyvezető külügyminisztere kétségét fejezte ki a határozat esélyeivel kapcsolatban. Tárik Mitri aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a BT a támadó hadműveletek leállítására szólította föl Izraelt ahelyett, hogy általában a harcok azonnali beszüntetését követelte volna.

“Egy hiányos tűzszünet nem igazi tűzszünet” – mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy a libanoniak nem bíznak abban, hogy Izrael különbséget tesz “védelmi” és “támadó” hadműveletek között. “A katonai műveletek befejezésének nem szabadna kétértelműnek lennie” – fűzte hozzá


Izrael vasárnap dönt

Az ENSZ-döntés ellenére szombatra virradóra izraeli harci gépek ismét bombáztak dél- és észak-libanoni célpontokat, s folytatódtak a Hezbollah rakétatámadásai is.


Az izraeli hadsereg szombaton bejelentette, hogy megkezdték a dél-libanoni hadműveletek korábban bejelentett kiszélesítését. A kibővített hadművelet néhány órával azután kezdődött meg, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elfogadta 1701-es számú határozatát, amely az Izrael és Hezbollah közötti ellenségeskedések beszüntetésére szólít fel. Izrael közölte: a hadműveletet addig nem állítják le, amíg a kormány nem dönt a fegyverszüneti megállapodásról. A legközelebbi kormányülést vasárnap tartják. Mint libanoni biztonsági forrásból ismerté vált, a Dél-Libanonban előrenyomuló izraeli csapatok már 11 kilométerre járnak az izraeli-libanoni határtól.


Biztonsági források közlése szerint izraeli harci gépek rakétákkal lőtték a Szúr közelében fekvő Rasaf falut néhány órával azután, hogy heves összecsapások voltak a körzetben az izraeli erők és a Hezbollah libanoni síita szervezet fegyveresei között. A rendőrség közlése szerint az izraeli rakétatámadásnak összesen tizenöt halottja és sebesültje van. A Hezbollah szombat reggel mintegy húsz rakétát lőtt ki Észak-Izraelre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik