Nagyvilág

Az al-Kaida képezte ki a meghiúsított merénylet kulcsfiguráját?

Az al-Kaida nemzetközi terroristahálózattól kapott kiképzést a brit The Times szerint a Nagy-Britanniából az Egyesült Államokba közlekedő utasszállító repülőgépek felrobbantását célzó összeesküvés kulcsfigurája, akit Pakisztánban fogtak el.

A férfi, bizonyos Rasíd Raúf kézre kerítése vezetett további 20 gyanúsított csütörtöki elfogásához Nagy-Britanniában. A Scotland Yard nem erősítette meg az illető állítólagos al-Kaida-kapcsolatait. Raúfot, aki 2002-ben települt át Pakisztánba, ahol hírek szerint katonai kiképzést kapott az al-Kaidától, a londoni külügyminisztérium nevezte a tervezett akció kulcsfigurájának – írta a The Times című brit napilap.

A csütörtökön Birminghamben őrizetbe vett muszlimok egyike Raúf fivére, Tajjib. Raúf őrizetbe vételét megtudva a nagy-britanniai sejt felgyorsította a merénylet előkészületeit, ezért döntött úgy a brit rendőrség a férfi pakisztáni elfogása után Iszlámábádból érkező figyelmeztetés hatására, hogy őrizetbe veszi a gyanúsítottakat.

A BBC brit közszolgálati adó értesülése szerint a brit hatóságok jelenleg is kutatnak a merénylők esetleges további bűntársai és szervezők után. Mind Nagy-Britanniában, mind Pakisztánban további őrizetbe vételek várhatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik