Nagyvilág

Zárolták a gyanúsítottak bankszámláit

A Bank of England pénteken bejelentette, hogy befagyasztotta 19 olyan személy bankszámláit, akiket előző nap őrizetbe vett a brit rendőrség, mert gyanúja szerint összeesküvést szőttek Nagy-Britanniából az Egyesült Államokba tartó utasszállító repülőgépek felrobbantására.

A brit központi bank nyilvánosságra hozta a szóban forgó személyek nevét is; ebből kiderül, hogy a brit állampolgárságú, 17 és 25 év közötti gyanúsítottak valamennyien Nagy-Britanniában élő muzulmánok. A közlemény nem tesz említést a további öt őrizetbe vett személyről.

A legnagyobb készültség

Nagy-Britanniában továbbra is érvényben van a legmagasabb fokú terrorriadó, ami azt jelenti, hogy fennáll egy közvetlen terrortámadás veszélye. Folytatódik az őrizetbe vett személyek kihallgatása. John Reid belügyminiszter előző nap úgy nyilatkozott, hogy az összeesküvés főbb szereplői letartóztatásban vannak.

A gyanúsítottak feltételezés szerint folyékony robbanóanyagot akartak üdítőitalos palackokban, kézipoggyászukban a kiszemelt repülőgépek fedélzetére csempészni, majd valamilyen elektromos berendezésnek álcázott detonátorral ott felrobbantani. A merényleteknek, amelyek állítólag mintegy tíz utasszállító repülőgép ellen irányultak volna, emberek tömege esett volna áldozatul.

A gyanúsítottakat Kelet-Londonban, High Wycombe-ban és Birminghamben vették őrizetbe. Valamennyiüket Londonban tartják fogva. A rendőrség folytatja a házkutatásokat, és High Wycombe-ban több házat kiürített. Szerte Nagy-Britanniában szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be a repülőtereken, mindenütt fegyveres rendőrök jelentek meg, és az utasokat nem engedik kézipoggyásszal felszállni a gépekre, csak a legszükségesebb holmikat (útlevél, repülőjegy, szemüveg stb.) vihetik magukkal átlátszó nejlontasakban.

Ezrek a repülőtereken

A biztonsági szigorítások járatok késését és törlését okozták csütörtökön, és ez a helyzet részben pénteken is fennmarad. Szabadságra készülő vagy onnan hazatérő britek és külföldiek ezrei rekedtek a repülőtereken. Az emberek türelemmel fogadták az intézkedéseket, megértették, hogy azokra a „nagyobb rossz” elkerülése érdekében van szükség. Egyre inkább tudatosul azonban a társadalomban, hogy a légi forgalom már soha nem lesz olyan, amilyen eddig volt, az utazóknak hosszú várakozásra, kézi motozásra és egyéb kényelmetlenségekre kell felkészülniük.

A BAA repülőtér-üzemeltető társaság arra kérte az utazókat, hogy indulás előtt tájékozódjanak az adott légitársaságnál, hogy a járat, amelyre jegyet vettek, valóban elindul-e. A BBC péntek reggeli közlése szerint a British Airways belföldi és rövid távú külföldi járatainak 40, távolsági járatainak pedig 25 százalékát törölte pénteken. A Heathrow repülőtérről a távolsági járatok többsége indul, de az Egyesült Államokba tervezett járatok közül hat továbbra sem.

Az EasyJet gépei nem közlekednek London és Skócia, London és Párizs, London és Genf, valamint London és Amszterdam között. A Ryanair 40 járatát törölte, és figyelmeztetett, hogy az utasoknak 3 órás várakozásra kell számítaniuk. Az illetékes hatóságok azt remélik, hogy pénteken jobb lesz a helyzet, mint az előző napon, de hangsúlyozzák, hogy erre nincs garancia.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik