Nagyvilág

Szlovák szekta karmai közé került egy magyar nő

Rendőrségi kommandó szabadított ki péntek hajnalban egy magyar állampolgárságú nőt egy szlovákiai szekta karmai közül, melynek vezetője 40 ezer dollár váltságdíjat követelt a nő volt férjétől.

A férjével huzamosabb ideje az Egyesült Államokban élő 34 éves nő néhány hónappal ezelőtt levelezés útján kapcsolatot vett fel egy gyógynövényekkel foglalkozó természetgyógyásszal, aki egy pontosabban meg nem jelölt helységben, valahol Szlovákia keleti végein, Királyhelmec (Královsky Chlmec) környékén él.


Szektavezetőnek bizonyult a természetgyógyász


A nő körülbelül két hónappal ezelőtt Szlovákiába utazott, hogy személyesen is felvegye a kapcsolatot a természetgyógyásszal, akitől szakmai ismereteket akart elsajátítani, de azóta sem Floridában élő férjének, sem Magyarországon élő édesanyjának, sem más családtagjának nem adott magáról életjelt. A férj és a családtagok hasztalan keresték, mígnem a nő sokszori eredménytelen kísérletezés után szerdán titokban mégis fel tudta hívni családját és el tudta mondani, hogy a természetgyógyász egy vallási szekta vezetője, aki más személyekkel együtt fogva tartja őt és durván bánik vele.


A nő családja azonnal a magyar rendőrséghez fordult. Riskó Nagy László, a pozsonyi magyar nagykövetség konzulja megerősítette: a történet igaz, sőt szerencsés végkifejlete van, mert a nőt a pozsonyi magyar nagykövetség feljelentése után a szlovák rendőrség azonnal keresni kezdte, két nap múltán, pénteken hajnalban pedig egy kommandós osztag sikeresen ki is szabadította őt az erőszakos fogvatartók karmai közül.


Szlovákia új országos rendőrfőkapitánya péntek délután sajtótájékoztatón számolt be a szavai szerint “amerikai módszerekre emlékeztető” bűnügy körülményeiről. Elmondta: a szekta vezérét a hívek “Mesternek” voltak kötelesek szólítani. A helyszínen, Királyhelmec peremén fekvő hétvégi házak egyikének udvarán lezajlott furcsa szertartásokat a szekta tagjai által alkotott “élő gyűrű” közepén végezte. Amikor rajtaütöttek a szektán, a vezér, bizonyos Arnold V. azt állította, hogy a fogva tartott magyar nő a menyasszonya. A sértett vallomása szerint folyamatosan fizikai és lelki erőszaknak volt kitéve a házban, ahová erőszakkal hurcolták.


A rendőrség a helyszínen kábítószert, fegyvereket és lőszert is talált, de szép számmal foglalt le különféle, a szertartásokhoz használt eszközöket. Az önmagát “a lélek sebészének” nevező Arnold V. ellen túszejtés, tiltott drog- és fegyvertartás, fegyverhasználat és fegyverkereskedés miatt emeltek vádat.


Bántalmazták áldozataikat

Az áldozat igen rossz lelkiállapotban van, pszichológus jelenlétében folyik a kihallgatása. Volt fogvatartói valamiféle szélsőséges, fekete mágiával kapcsolatos hitnek hódoló társaság tagjai, akik az erőszakkal fogva tartott nőt a szertartások során többször testileg is bántalmazták. Rendőrségi forrásból a pozsonyi magyar konzul úgy tudja: a magyar nő nem egyedüli áldozata volt a társaságnak.

A sértettek kihallgatása után a szlovák rendőrség a gyanúsítottak ellen vádat emel. A magyar nő – legkorábban szombat délután esedékes – hazatérését a pozsonyi magyar nagykövetség a Magyarországon élő család tagjaival történt egyeztetés alapján már megszervezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik