Nagyvilág

Merényletre figyelmeztetnek Újdelhiben és Bombayben

Az Egyesült Államok újdelhi nagykövetsége e-mailekben figyelmeztette az Indiában tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy robbantásos merényletek veszélyével kell számolni a következő napok folyamán az indiai fővárosban és Mumbaiban (Bombayben), a dél-ázsiai ország pénzügyi életének és szórakoztatóiparának központjában.

Az elektronikus levelek szerint az indiai függetlenség napján, augusztus 15-én vagy az azt közvetlenül megelőző napokban valószínűek a robbantásos merényletek. A feltehető terrorakciók elkövetői külföldi szélsőségesek lesznek, köztük talán al-Kaida tagok is – olvasható az üzenetekben.

Az amerikai nagykövetség megerősítette, hogy tőle származnak az e-mailek, amelyek szerint célpontok lehetnek a nagyobb repülőterek, a kulcsfontosságú indiai kormányzati hivatalok és olyan helyek, ahol nagyobb tömeg gyűlhet össze, beleértve a szállodákat és a piacokat is. A külképviselet arra intette az amerikai állampolgárokat, hogy különösen augusztus 11. és 16. között legyenek éberek, és lehetőleg ne mutatkozzanak a veszélyeztetett helyszíneken.

Megemelték a riadókészültséget

Az indiai hatóságok közölték, hogy Újdelhiben és Mumbaiban megemelték a terrorveszéllyel szembeni riadókészültségi szintet. Mumbaiban és Mahárástra szövetségi állam többi részén is megszigorították a biztonsági intézkedéseket már a londoni merényletkísérletek hírére – közölte a helyi belügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselője. A mahárástrai biztonsági szolgálatok vezetője pedig úgy nyilatkozott, hogy a hatóságok hírszerzési forrásokból értesültek egy lehetséges terrorista összeesküvésről, amelyet a függetlenségi napi ünnepségekhez időzíthetnek.

Mumbait pontosan egy hónapja, július 11-én merényletek sorozata rázta meg, amelyekben 187 ember vesztette életét, és a sebesültek száma meghaladta a hétszázat. Az újdelhi belügyminisztériumban szintén arról számoltak be, hogy a fővárosban is szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezettek be. “Az újdelhi rendőrség a hírszerző szolgálatok és a félkatonai szervezetek segítségével a legmagasabb készültségi szintet tartja fenn a függetlenség napjára elrendelt biztonsági óvintézkedések keretében” – mondta egy magas beosztású tisztségviselő.

A megszigorított biztonsági intézkedések látható jelei az újdelhi nemzetközi repülőtérre vezető úton bevezetett forgalmi ellenőrzések. Fegyveres járőrök állítanak meg személyautókat, buszokat és teherautókat, ellenőrzik a személyi okmányokat, egyes járműveket át is kutatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik